Αγορά κρουαζιέρας: Εκτόξευση της ανεργίας των ναυτικών;

Αγορά κρουαζιέρας: Εκτόξευση της ανεργίας των ναυτικών;

462
Αγορά κρουαζιέρας: Εκτόξευση της ανεργίας των ναυτικών;

Εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών για τον παγκόσμιο τουρισμό, ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει χτυπηθεί ανεπανόρθωτα. Οι πολυάριθμες ακυρωμένες πλέον κρουαζιέρες, η κατάρρευση της τιμής των μετοχών σε πολλές εταιρείες του κλάδου, οι δεκάδες αξιωματικοί και τα πλοία σε καραντίνα, που είναι πλέον συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οδηγούν στην ανησυχία ότι η ανεργία των ναυτικών θα εκτοξευτεί. Σε άρθρο της η έγκριτη εφημερίδα Washington Post παραθέτει ανώνυμες πηγές που αντικατοπτρίζουν το αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας που επικρατεί πλέον μεταξύ των αξιωματικών και των πληρωμάτων στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Εκπρόσωπος της MSC Cruises δήλωσε ότι η εταιρεία ‒μαζί με τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα‒ αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς προκλήσεις, καθώς οι χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορίζουν την πρόσβαση των πλοίων σε λιμάνια», συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μειωμένη ανάγκη για εργατικό δυναμικό στα πλοία μας».

Η Princess Cruises της Carnival ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει όλα τα ταξίδια που αφορούν 18 κρουαζιερόπλοιά της για δύο μήνες. Η εταιρεία Viking έχει επίσης ακυρώσει όλα τα δρομολόγια μέχρι τον Μάιο.

Ο πρόεδρος των Φιλιππινέζων ναυτικών (United Filipino Seafarers), Νέλσον Ραμίρεζ, δήλωσε στο ίδιο δημοσίευμα ότι «όλα τα κρουαζιερόπλοια θα επηρεαστούν» και προσέθεσε ότι, για το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει πιθανώς μόνο ένα πλήρωμα ασφαλείας, για να παρακολουθούν τα πλοία ενώ είναι αγκυροβολημένα. Παράλληλα επεσήμανε ότι πολλοί Φιλιππινέζοι ναυτικοί θα απολυθούν ή δεν θα ναυτολογηθούν καθόλου σε αυτά τα κρουαζιερόπλοια. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, ο πρόεδρος του συνδικάτου διατύπωσε την άποψη ότι το 70% των Φιλιππινέζων ναυτεργατών θα είναι εκτός εργασίας.

Οι Φιλιππινέζοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των ναυτολογημένων ναυτικών παγκοσμίως, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται σε κρουαζιερόπλοια, όπως δηλώνει η United Filipino Seafarers. Το ίδιο συνδικάτο εκτιμά ότι, το 2018, ήταν ναυτολογημένοι περισσότεροι από 325.000 Φιλιππινέζοι.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.