Πρόστιμο εκατομμυρίων για την Boeing

Πρόστιμο εκατομμυρίων για την Boeing

415
Πρόστιμο εκατομμυρίων για την Boeing

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) επέβαλε πρόστιμο σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Boeing για παρατυπίες κατά την έγκριση των αεροσκαφών Boeing 737 NG και 737 MAX.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στην αμερικανική εταιρεία λόγω χρήσης αισθητήρων μη εγκεκριμένων από την FAA στα αεροσκάφη της. Η Boeing χρησιμοποίησε τους συγκεκριμένους αισθητήρες στο σύστημα κατεύθυνσης των αεροσκαφών. Η εταιρεία που έδωσε το σύστημα κατεύθυνσης στην Boeing προχώρησε σε δεύτερο χρόνο στην έγκριση των αισθητήρων, αλλά αυτό συνέβη μετά την έγκριση των αεροσκαφών για πτητικό έργο, κάτι το όποιο είναι παράτυπο.

Η Boeing σε δήλωσή της τονίζει ότι δεν διακυβεύεται η ασφάλεια των αισθητήρων και ότι το πρόστιμο οφείλεται σε παρατυπία μιας τυπικής διαδικασίας. Η «τυπικότητα» όμως των διαδικασιών υφίσταται για τη διασφάλιση πάνω απ’ όλα της ασφάλειας των αεροσκαφών και η παρατυπία είναι ενδεικτική των λαθών που έγιναν τόσο από την Boeing όσο και από την FAA κατά τη διαδικασία έγκρισης του 737 ΜΑΧ. Η FAA έχει επίσης πληγεί από τις πτώσεις των δύο αεροσκαφών και πολλοί τής καταλογίζουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο έρχεται κατόπιν ενός ακόμα προστίμου 5,4 εκατ. δολαρίων στην Boeing, για τη χρήση μη συμμορφούμενων slat tracks στα αεροσκάφη της.

Φωτό: Gary He/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.