Αλλαγή σκυτάλης στις παραγγελίες πλοίων

Αλλαγή σκυτάλης στις παραγγελίες πλοίων

1166
Αλλαγή σκυτάλης στις παραγγελίες πλοίων

Τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία ξαναβρέθηκαν στην κορυφή των παγκόσμιων παραγγελιών τον Φεβρουάριο, έπειτα από διάλειμμα ενός μήνα, όταν τα αντίστοιχα κινεζικά είχαν πάρει τα ηνία τον περασμένο Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση στις παραγγελίες νεότευκτων, καθώς μόλις 18 πλοία συνολικής χωρητικότητας 300.000 CGTs παραγγέλθηκαν. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Clarksons, πλοία χωρητικότητας 200.000 CGTs (8) αναμένεται να ναυπηγηθούν από τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία, με τη χώρα της Ασίας να κατέχει συνεπώς μερίδιο αγοράς στο 67%. Οι Φιλιππίνες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, με παραγγελίες για 4 πλοία (60.000 CGTs), ενώ τα ιαπωνικά ναυπηγεία προσέλκυσαν παραγγελία για ένα πλοίο, χωρητικότητας 30.000 CGTs.

Κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι παραγγελίες πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τα 1,77 εκατ. CGTs, όταν το περσινό αντίστοιχο διάστημα άγγιζαν τα 4,89 εκατ. CGTs.

Από την άλλη, την κατιούσα έχουν πάρει και οι παραδόσεις, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο άγγιξαν τα 1,71 εκατ. CGTs, όταν τον ίδιο μήνα έναν χρόνο πριν κινούνταν στα 3,49 εκατ. CGTs. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι παραδόσεις από τα κινεζικά ναυπηγεία συρρικνώθηκαν κατά 96% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.