Ευρωπαϊκά ναυπηγεία: Σκεπτικισμός στις Βρυξέλλες για τον ανταγωνισμό

Ευρωπαϊκά ναυπηγεία: Σκεπτικισμός στις Βρυξέλλες για τον ανταγωνισμό

171
Ευρωπαϊκά ναυπηγεία: Σκεπτικισμός στις Βρυξέλλες για τον ανταγωνισμό

H πρόταση της Fincantieri για την εξαγορά των γαλλικών ναυπηγείων Chantiers de l’Atlantique αποτελεί ζήτημα το οποίο εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας, με τα αρμόδια τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ να πρέπει να λάβουν την τελική τους απόφαση έως τα τέλη Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Margrethe Vestager, Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, τόνισε ότι δεν συνηθίζει να σχολιάζει ανοικτά υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει τελική απόφαση και συμπλήρωσε ότι στα τέλη Απριλίου το τοπίο θα έχει διαλευκανθεί.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς στο Reuters, η πρόταση των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri είναι πιθανό να πέσει σε τοίχο, καθώς τα αρμόδια τμήματα της ΕΕ δεν έχουν πειστεί ότι μια επικείμενη συμφωνία δεν θα μειώσει τους σημαντικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά και συνεπώς τον ελεύθερο ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Από την άλλη, η Ρώμη βλέπει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή ναυπηγική δύναμη που θα ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τα ναυπηγεία της Ασίας, που εξαπλώνονται, χάρη βέβαια στις κρατικές επιδοτήσεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Fincantieri ευελπιστούν ότι, με την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω κορονοϊού, οι Βρυξέλλες θα «μαλακώσουν» τη στάση τους και θα ανάψουν το πράσινο φως για τη συμφωνία, η οποία υπό μία έννοια θα δώσει ώθηση στην αγορά.

Φωτό: Robert Bye/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.