Πλωτή μπαταρία αποκτά το λιμάνι του Άμστερνταμ

Πλωτή μπαταρία αποκτά το λιμάνι του Άμστερνταμ

453
Πλωτή μπαταρία αποκτά το λιμάνι του Άμστερνταμ

Ο Οργανισμός Λιμένα του Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι πλέον θα μπορεί να τροφοδοτεί τα σκάφη που θα βρίσκονται στο λιμάνι ή και σε ύδατα εντός της πόλης του Άμστερνταμ μέσω μιας νέας πλωτής μπαταρίας. Η νέα υπηρεσία του λιμένα παρέχεται με τη βοήθεια της εταιρείας Skoon Energy, που ειδικεύεται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ειδικά κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οπότε αυξάνεται ιδιαίτερα η τουριστική κίνηση της πόλης. Μέχρι πρότινος, η αυξημένη ζήτηση για παροχή ενέργειας και οι περιορισμοί στο ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα αρκετά σκάφη να χρησιμοποιούν γεννήτριες πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη λύση προκαλεί μεγάλη ηχορύπανση και αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πόλη.

Η μπαταρία θα δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα και ταυτόχρονα συμβάλλει στον στόχο του λιμένα να καταστεί λιμάνι μηδενικών εκπομπών ρύπων. Η μπαταρία βρίσκεται πάνω σε φορτηγίδα, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των τοποθεσιών που θα μπορεί να εξυπηρετεί. Η φόρτιση της μπαταρίας θα γίνεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτρικό ρεύμα για τη φόρτισή της θα παρέχεται από το αιολικό πάρκο Windpark Ruigoord, από ηλιακά πάνελ που είναι τοποθετημένα στο λιμάνι και από βιομάζα από την εταιρεία ΑΕΒ.

Η νέα μπαταρία αναμένεται να έχει κι άλλες χρήσεις στην πόλη του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο του προγράμματος Project Clean Amsterdam.

Φωτο: www.portofamsterdam.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.