Μηδενική ( ; ) η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ το Q1 του...

Μηδενική ( ; ) η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ το Q1 του 2020

91
Μηδενική ( ; ) η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ το Q1 του 2020

Πολύ πιθανό φαντάζει το σενάριο το κινεζικό ΑΕΠ να παρουσιάσει μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Κινέζος οικονομολόγος, σε χαρακτηριστικό σχόλιό του σχετικά με την επίδραση του ιού στην οικονομία, προειδοποίησε ότι «η προπαγάνδα δεν μπορεί να κινήσει βουνά», ενώ θεωρεί ότι η χώρα του πολύ δύσκολα θα πιάσει τον στόχο του 6% ανάπτυξης για φέτος.

«Αν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο η Κίνα καταφέρει να πετύχει επίπεδα ανάπτυξης γύρω στο 6%, αλλά τον Φεβρουάριο σημειώσει πτώση κατά 12%, τότε στο σύνολο του τριμήνου η ανάπτυξη θα είναι πρακτικά 0%», αναφέρει ο Zhang Anyuan. Ωστόσο, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση πάνω από 12% για τον δεύτερο μήνα του έτους.

Σημαντικός αριθμός αναλυτών έχουν ήδη υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ μεταξύ 4% και 5% για φέτος, ενώ το Πεκίνο εμφανίζεται βέβαιο ότι θα πετύχει τον στόχο του 6%. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιόρισε κατά 0,4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, στο 5,6%, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε, ωστόσο, να αναθεωρηθεί.

Σταδιακά έχει ξεκινήσει η επαναλειτουργία εργοστασίων, επιχειρήσεων και σχολείων στην Κίνα, ωστόσο πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας. Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίγνκ θέτει ως προτεραιότητα την

ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν το 80% των θέσεων εργασίας στις αστικές περιοχές και παράγουν το 60% του κινεζικού ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.