ΕΕ-ΗΠΑ: Συνέχιση των διαπραγματεύσεων για άρση των εμποδίων στο εμπόριο

ΕΕ-ΗΠΑ: Συνέχιση των διαπραγματεύσεων για άρση των εμποδίων στο εμπόριο

90
ΕΕ-ΗΠΑ: Συνέχιση των διαπραγματεύσεων για άρση των εμποδίων στο εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει σε αποκλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά, ταυτόχρονα, επιθυμεί η Ουάσιγκτον να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα ή έστω να προβεί σε μια παρόμοια κίνηση καλής θέλησης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζονται προκειμένου να κατευναστεί το κακό κλίμα των προηγούμενων μηνών. Ευρωπαίος αξιωματούχος, επικεφαλής για τις συζητήσεις εκ μέρους της ΕΕ, δήλωσε ότι, αν και η άλλη πλευρά εμφανίζεται ανοιχτή στις συζητήσεις, οι Βρυξέλλες επιμένουν πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής.

Ο επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ιρλανδός Phil Hogan, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαρτίου, προκειμένου να ενισχύσει τις συνομιλίες και να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες για την επιβολή δασμών στην εισαγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, απόφαση την οποία ανανέωσε τον προηγούμενο μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Ιούλιο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να μην επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντιστάθμισμα, προέβη σε αύξηση των εισαγωγών σόγιας, LNG και βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ.

«Η αίσθηση που υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις έως τώρα και πλέον είναι σειρά και της άλλης πλευράς να κάνει αντίστοιχες κινήσεις», δήλωσε ο Bernd Lange, επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ναι, επιθυμούμε να συνομιλούμε, αλλά θέλουμε να δούμε και ένα βήμα, π.χ. μια μείωση στους δασμούς του χάλυβα ή κάτι άλλο», συνέχισε ο Γερμανός πολιτικός και κατέληξε λέγοντας ότι «οποιοδήποτε μνημόνιο συνεργασίας ή μια μίνι συμφωνία εμπορίου θα πρέπει να είναι επωφελή και για τις δύο πλευρές».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.