Heathrow: Μετ’ εμποδίων η επέκτασή του

Heathrow: Μετ’ εμποδίων η επέκτασή του

143
Heathrow: Μετ’ εμποδίων η επέκτασή του

Αμφίβολη θεωρείται πλέον η επέκταση του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης και έβδομο σε επιβατική κίνηση στον κόσμο είχε δρομολογήσει την προσθήκη ενός νέου διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης.

Ο νέος διάδρομος θεωρείται απαραίτητος για την αποσυμφόρηση του εξαιρετικά κορεσμένου λόγω κίνησης αεροδρομίου και η κατασκευή του θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα μετά από περισσότερα από 70 χρόνια. Ωστόσο, το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, κυρίως ακτιβιστών για το περιβάλλον, αλλά και πολιτικών προσώπων, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου. Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται μέσα στην πόλη του Λονδίνου, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, η επέκταση, συνολικού κόστους 18 δισ. δολαρίων, είχε ως αποτέλεσμα σφοδρές κριτικές.

Η επένδυση για τον νέο διάδρομο είχε λάβει έγκριση από την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση. Με πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, ωστόσο, η εν λόγω επέκταση δεν συνάδει με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της χώρας για την κλιματική αλλαγή. Η κατασκευή ενός τρίτου διαδρόμου έρχεται σε αντίθεση με τη Συμφωνία του Παρισιού, κατά την οποία η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να είναι μικρότερη από 2°C.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η βρετανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην εν λόγω απόφαση. Διαφορετικό δρόμο, όμως, αναμένεται να ακολουθήσει το αεροδρόμιο Heathrow, που θα έχει τεράστιο οικονομικό όφελος μετά την επέκτασή του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.