Πτώση στις γερμανικές εξαγωγές μηχανημάτων και βιομηχανικών εξαρτημάτων

Πτώση στις γερμανικές εξαγωγές μηχανημάτων και βιομηχανικών εξαρτημάτων

83
Πτώση στις γερμανικές εξαγωγές μηχανημάτων και βιομηχανικών εξαρτημάτων

Κάμψη παρουσίασαν οι γερμανικές εξαγωγές μηχανημάτων και βιομηχανικών εξαρτημάτων για το 2019, εξαιτίας της αδύναμης βιομηχανικής παραγωγής διεθνώς και του αυξανόμενου προστατευτισμού. Η ίδια τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020, σύμφωνα με αναλυτή της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Μηχανολογίας.

Οι γερμανικές εταιρείες μηχανολογικών προϊόντων εξήγαγαν το 2019 προϊόντα συνολικής αξίας 179,8 δισ. ευρώ, 1,5% χαμηλότερα σε σχέση με το 2018.

Ο Olaf Wortmann της VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) αναφέρει ότι «οι διεθνείς εμπορικές διενέξεις, ο αυξανόμενος προστατευτισμός, το Brexit αλλά και οι δομικές αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία δημιούργησαν αβεβαιότητα και απροθυμία εκ μέρους των επενδυτών. Βάσει των υφιστάμενων παραγγελιών, περαιτέρω πτώση των εξαγωγών είναι πιθανή και για το 2020».

Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν την πρώτη χώρα των γερμανικών εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αντιπροσωπεύοντας το 11,2%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Wortmann, η πρόσφατη εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας επηρέασε αρνητικά την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή.

Η Κίνα, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση των γερμανικών εξαγωγών, ταλανίζεται κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία από την επιδημία του Covid-19, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται η σημαντικότητα της κινεζικής βιομηχανίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.