Ιρανο-ιαπωνική διένεξη στον Περσικό Κόλπο με φόντο την ασφάλεια

Ιρανο-ιαπωνική διένεξη στον Περσικό Κόλπο με φόντο την ασφάλεια

228
Ιρανο-ιαπωνική διένεξη στον Περσικό Κόλπο με φόντο την ασφάλεια

Την αντίδραση του Ιράν προκάλεσε η κίνηση της Ιαπωνίας να στείλει ένα πολεμικό πλοίο της στον Περσικό Κόλπο.

Ο απόπλους του πλοίου «Takanami», παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, με προορισμό τον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων από την περιοχή, εξόργισε τις ιρανικές αρχές.

Σε tweet της ιρανικής πρεσβείας στην Ιαπωνία αναφέρεται ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρέχει διαχρονικά ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, και η παρουσία ξένων δυνάμεων δεν συνεισφέρει στη σταθερότητα στην περιοχή. Οι χώρες της περιοχής είναι υπεύθυνες για τη θαλάσσια ασφάλεια».

Σε δηλώσεις του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Abbas Mousavi, ανέφερε ότι η κίνηση εκ μέρους της Ιαπωνίας αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και όχι μέρος κάποιας συμμαχικής δράσης.

Οι επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ πέρυσι οδήγησαν τις ΗΠΑ να ζητήσουν τη σύσταση ενός διεθνούς συνασπισμού στην περιοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση εμπορικών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.