O πόλεμος της… Μάγχης

O πόλεμος της… Μάγχης

392
O πόλεμος της… Μάγχης

Εξαιρετικά απογοητευτικά ετήσια αποτελέσματα ανακοίνωσε το λιμάνι του Calais στη Γαλλία, το οποίο «χτυπήθηκε» από τη μείωση της τουριστικής κίνησης τόσο λόγω της αβεβαιότητας για το Brexit, που επηρέασε τη στερλίνα, όσο και λόγω της απεργίας στα γαλλικά τελωνεία.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκε μείωση 4,6% στα φορτηγά που διέσχισαν τη Μάγχη, μείωση 7% στους επιβάτες και μείωση 8,7% στα ΙΧ αυτοκίνητα.

Το Brexit επηρέασε ωστόσο την κίνηση και στο Getlink (τη σήραγγα της Μάγχης). Η μείωση στα φορτηγά άγγιξε το 6,0%, εμφάνισε οριακή αύξηση 1,0% στους επιβάτες των τρένων Eurostar και μείωση κατά 2,0% στα ΙΧ.

Ωστόσο, παρά τα δυσοίωνα αποτελέσματα, τα έργα για το Calais Port 2015, που υλοποιούνται σύμφωνα με τα μεγαλόπνοα σχέδια που εκπονήθηκαν το 2003, προχωρούν κανονικά: με τη χρηματοδότηση της αρμόδιας περιφέρειας και της ΕΕ ολοκληρώνονται σημαντικά λιμενικά έργα για την υποδοχή μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων επιβατηγών και Ro-Ro πλοίων. Αν και η αναμενόμενη αύξηση της κίνησης για τη νέα δεκαετία δεν φαίνεται να υλοποιείται, όλες οι παρεμβάσεις τόσο στη λιμενική ζώνη όσο και στις θαλασσινές και γύρω περιοχές που σχετίζονται με τη διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων αλλά και περισσότερων επισκεπτών και οχημάτων θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Φωτό: Andy Rain/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.