Η πώληση της Air India, πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Modi

Η πώληση της Air India, πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Modi

162
Η πώληση της Air India, πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Modi

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση του συνολικού χαρτοφυλακίου της Air India, του εθνικού αερομεταφορέα της Ινδίας. Με την κίνηση αυτή το Νέο Δελχί προβαίνει σε μία ακόμα ύστατη προσπάθεια προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει άμεσα τον ζημιογόνο εθνικό αερομεταφορέα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi είχε ήδη, πριν από λίγο καιρό, αναζητήσει αγοραστές για το 76% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας, αλλά καμία εταιρεία, ινδική ή αλλοδαπή, δεν εξέφρασε τελικά ενδιαφέρον.

Η Air India εξυπηρετεί 56 πόλεις στην Ινδία και 42 στο εξωτερικό, με μερίδιο αγοράς στη χώρα λίγο μεγαλύτερο από 10%. Οι 13.000 εργαζόμενοι και οι ζημιογόνες χρήσεις της εταιρείας, οι οποίες είναι συνεχείς εδώ και μία δεκαετία, δεν προκαλούν καμία διάθεση για επένδυση από εθνικά και διεθνή conglomerates ή ομίλους αερομεταφορών. Η συνεχής πάντως οικονομική συρρίκνωση της εταιρείας είναι αποτέλεσμα τόσο του εξαιρετικά έντονου ανταγωνισμού από τις low cost εταιρείες στην αεροπορική αγορά της χώρας, της ενδυνάμωσης της παρουσίας στη χώρα των αεροπορικών εταιρειών του Αραβικού Κόλπου και της Κίνας, αλλά και της πλημμελούς διοίκησής της από κρατικούς παράγοντες.

Το Νέο Δελχί επέλεξε την πλήρη ιδιωτικοποίηση, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω επιβάρυνση των φορολογουμένων: με το νέο σχέδιο εξαγοράς, ο πιθανός αγοραστής θα αναλάβει περίπου το 40% των χρεών της Air India, δηλαδή χρέος που αγγίζει τα 3,26 δις δολάρια. Η χρεοκοπία της Air India, μετά τη χρεοκοπία της ιδιωτικής Jet Airways, θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στην ινδική κυβέρνηση, που προσπαθεί να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων των ζημιογόνων κρατικών εταιρειών που διοικεί. Οι δεσμευτικές προτάσεις για το σύνολο των μετοχών στην Air India, οι οποίες ανήκουν εξ ολοκλήρου στο κράτος, θα γίνουν δεκτές από το αρμόδιο υπουργείο έως τις 17 Μαρτίου 2020.

Φωτό:  Divyakant Solanki/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.