Η αγορά των δεξαμενόπλοιων και ο κορωνοϊός

    865
    Η αγορά των δεξαμενόπλοιων και ο κορωνοϊός

    Η πρόσφατη έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα είναι πιθανό να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την αγορά των δεξαμενόπλοιων, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του ιού SARS το 2003, παρατηρεί ο ναυλομεσιτικός οίκος Poten & Partners.

    Η εξάπλωση του ιού SARS το 2003 αποτελεί ένα είδος μοντέλου που χρησιμοποιείται για να ερμηνευτεί η αρνητική επίδραση στην αγορά των wet από τέτοιου είδους «απρόσμενα σοκ». Στο πρόσφατο εβδομαδιαίο report της, η Poten & Partners σημειώνει ότι το 2003 η Κίνα, εξαιτίας του ιού, εισήγαγε κατά τι λιγότερο από 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα των 10 εκατ. βαρελιών/ημέρα. Στο report σημειώνεται επίσης ότι οποιαδήποτε συνιστώσα που επιδρά αρνητικά στη ζήτηση της Κίνας και γενικότερα της Ασίας για πετρέλαιο αποτελεί τροχοπέδη και για τις εισαγωγικές ροές και κατ’ επέκταση για την αγορά των δεξαμενόπλοιων.

    Από την πλευρά της, η Goldman Sachs σημειώνει ότι, με βάση τις επιπτώσεις του SΑRS, η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανό να μειωθεί κατά 260.000 βαρέλια/ημέρα και η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει κατά $3/βαρέλι. Η Poten, στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι ελέω του SARS οι τιμές πετρελαίου είχαν μειωθεί κατά 20%, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα το θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου να έχει κόψει ταχύτητα και οι ναύλοι να υποχωρούν, δημιουργώντας προβληματισμό, παρά το γεγονός ότι η αγορά των δεξαμενόπλοιων θεωρείται καλή.

    Πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού τις επόμενες εβδομάδες τόσο στην Κίνα όσο και στην υπόλοιπη Ασία.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.