Υψηλό το κόστος διαχείρισης των ζημιών από αμμοθύελλες

Υψηλό το κόστος διαχείρισης των ζημιών από αμμοθύελλες

86
Υψηλό το κόστος διαχείρισης των ζημιών από αμμοθύελλες

Οι αμμοθύελλες μπορούν να μεταφέρουν σκόνη σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά, αλλά η γεωγραφική εγγύτητα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στην έρημα Σαχάρα τις καθιστά τις περιοχές του πλανήτη με τα υψηλότερα επίπεδα σκόνης.

Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ωστόσο, δείχνει ότι, εκτός από τη σκόνη της ερήμου, οι αλλαγές στη χρήση γης και η υποκινούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία αμμοθυελλών.

Η έρευνα επισημαίνει ότι ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η εκμετάλλευση της γης, μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις ταχύτητες των ανέμων. H έκθεση στη σκόνη έχει

επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα της ανθρώπινης υγείας, προκαλώντας ασθένειες όπως άσθμα, βρογχίτιδα, αναπνευστικές παθήσεις, ακόμα και καρκίνο των πνευμόνων. Πέραν της επίδρασης στην υγεία, η σκόνη που προέρχεται από τις αμμοθύελλες δημιουργεί προβλήματα στη γεωργία, στις μεταφορές και στις υποδομές. Οι ζημιές που προέρχονται από τη σκόνη υπολογίζονται παγκοσμίως σε σχεδόν 3,6 τρις δολάρια, ενώ τα κόστη μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής υπερβαίνουν το 2,5% του ετήσιου ΑΕΠ τους, φτάνοντας τα 150 δις δολάρια.

Εκτός από τις επενδύσεις σε συστήματα ειδοποιήσεων για επερχόμενες αμμοθύελλες, οι κυβερνήσεις διεθνώς προωθούν πολιτικές περιορισμού των συνεπειών από τη σκόνη, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα ενημέρωσης, ειδοποίησης και παροχής ασφαλών και άμεσων προβλέψεων, προκειμένου οι χώρες που πλήττονται να λαμβάνουν τάχιστα μέτρα προφύλαξης και ενημέρωσης των πληθυσμών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.