Οι πρώτοι «σκόπελοι» του sulphur cap

Οι πρώτοι «σκόπελοι» του sulphur cap

1078
Οι πρώτοι «σκόπελοι» του sulphur cap

Τα πρώτα προβλήματα και σκόπελοι από την εφαρμογή, από 1/1/2020, του κανονισμού του ΙΜΟ για τη χρήση ναυτιλιακών καυσίμων με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 0,5% αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του πρώτου πάνελ στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής».

Αρχικά ο κ. Lars Η. Nielsen, Executive Group Director της BMS United,  σημείωσε ότι, κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του sulphur cap, επικρατεί ένα «χάος», διότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση του spread μεταξύ VLSFO και HSFO, ενώ εντοπίζονται και σοβαρά ζητήματα ποιότητας σε ό,τι αφορά τα blends. O ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός για τις παραβιάσεις που τυχόν σημειώνονται διεθνώς, καθώς «δεν είναι δυνατόν κάποιος που βρίσκεται να καίει καύσιμα με 0,55% περιεκτικότητα σε θείο να συγκριθεί με κάποιον που καίει καύσιμα με 3,5% περιεκτικότητα σε θείο». Κατά τον κ. Νielsen, στα περισσότερα λιμάνια δεν σημειώνονται προβλήματα αναφορικά με το debunkering, καταλήγοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Στις προοπτικές του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στάθηκε ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής Ανάπτυξης, Διοικητικών & Πληροφορικής της ΔΕΠΑ, κατά την εισήγησή του. Όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονίου, η άνοδος των τιμών του VLSFO και η μείωση των HSFO αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη. Εν συνεχεία, ο ίδιος σημείωσε ότι το LNG αποτελεί μια εξαιρετικά ανταγωνιστική λύση για τα υπόλοιπα ναυτιλιακά καύσιμα λόγω του χαμηλού της τιμής του. «Το LNG ταιριάζει περισσότερο σε πλοία με σταθερά δρομολόγια, όπως τα containerships, τα κρουαζιερόπλοια και αυτά της ακτοπλοΐας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί αρκετά οι υποδομές LNG σε λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου, όπως στη Βαρκελώνη. Σε ερώτηση για το κατά πόσο το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει λύση για τους στόχους του ΙΜΟ έως το 2050, ο κ. Πολυχρονίου εξέφρασε την άποψη ότι είναι μια ρεαλιστική επιλογή, δεδομένου ότι «στο μέλλον το ορυκτό LNG θα αντικατασταθεί από το renewable».

83341433_117236992935921_5227173777044930560_n

Τη μερική αντίθεσή του στα λεγόμενα του κ. Πολυχρονίου εξέφρασε ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd, ο οποίος τόνισε ότι το φυσικό αέριο επιδρά αρνητικά για την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Ζούμε ένα παράδοξο, όπου οι κανονισμοί του ΙΜΟ είναι καλοί για την υγεία μας αλλά όχι για την υπερθέρμανση του πλανήτη», σχολίασε χαρακτηριστικά, επιστρατεύοντας μελέτη του ΜΙΤ, σύμφωνα με την οποία, ελέω του sulphur cap, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 0,25 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι στη νέα αυτή μετάβαση για τη ναυτιλία θα πρέπει ίσως να λάβουμε υπόψη μας και την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας, ενώ συμφώνησε με τους υπόλοιπους εισηγητές στο πάνελ για την ύπαρξη προβλημάτων ποιότητας και ασφαλείας από τον νέο κανονισμό. Υπογράμμισε, τέλος, ότι σημαντική είναι και η σωστή πληροφόρηση για τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων, που δυστυχώς δεν περνάει στο βαπόρι, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

Ο νέος κανονισμός του ΙΜΟ έχει ταράξει τη ναυτιλία, και δη την αγορά ξηρού φορτίου, σημείωσε αρχικά ο κ. Δημήτρης Φαφαλιός, Πρόεδρος και Διευθυντής της Fafalios Shipping S.A. και Chairman της INTERCARGO, ο οποίος παρέθεσε παραδείγματα όπου οι κύριες μηχανές πλοίων παρουσίασαν προβλήματα κατά τη διαδικασία καύσης VLSFO. O πρόεδρος της INTERCARGO στάθηκε και στην ανεπάρκεια καυσίμων που παρατηρείται σε σημαντικά λιμάνια, με αποτέλεσμα πλοία να παραμένουν στα αγκυροβόλια αρκετές ημέρες για τον ανεφοδιασμό τους. Σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα των νέων καυσίμων, δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά ζητήματα, ωστόσο είναι κάτι που χρήζει προσοχής το προσεχές διάστημα. Στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων, το γεγονός ότι αρκετοί ναυλωτές ξηρού φορτίου δεν δέχονται τα BIMCO clauses, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η αγορά δεν είναι καλή λόγω υπερπροσφοράς, δημιουργεί ζητήματα στους διαχειριστές bulkers, κατά τον κ. Φαφαλιό. Τέλος, επεσήμανε ότι οι στρεβλώσεις του sulphur cap εντοπίζονται και στα ναυπηγεία, όπου η μεγάλη απασχόλησή τους για την εγκατάσταση scrubbers καθιστά αρκετά δύσκολο τον δεξαμενισμό πλοίων.

Τα προβλήματα ποιότητας που απορρέουν από τον νέο κανονισμό αντιμετωπίζονται πιο εύκολα στην ακτοπλοΐα σε σχέση με την ποντοπόρο, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους των νέων καυσίμων (+45%) ανησυχεί έντονα τον εν λόγω κλάδο, ανέφερε ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, Αντιπρόεδρος της Attica Group και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Ο κ. Σακέλλης εξέφρασε παράλληλα την επιφυλακτικότητά του για τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα των κανονισμών του ΙΜΟ. Κατά τον ίδιο, η μόνη λύση για να αντεπεξέλθει η ακτοπλοΐα στο σημαντικά αυξημένο κόστος των καυσίμων είναι η μείωση του ΦΠΑ. Σε ερώτηση για το πώς διαγράφεται το μέλλον του στόλου των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας, ο κ. Σακέλλης τόνισε ότι η επόμενη δεκαετία είναι κρίσιμη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων πλοίων θα είναι πάνω από 40 ετών, και πρόσθεσε ότι προσώρας η ηλεκτρική πρόωση είναι εφικτή για τα πορθμεία, ωστόσο γι’ αυτά της ακτοπλοΐας η εναλλακτική αυτή φαντάζει δύσκολα εφαρμόσιμη.

Τον λόγο εν συνεχεία πήρε ο κ. Κώστας Κόντες, Managing Director της V Ships Greece Ltd, που επεσήμανε αρχικά ότι η εκπαίδευση και η προετοιμασία των μηχανικών πλοίων για την καύση αποθειωμένων καυσίμων είναι πρωτίστης σημασίας στη νέα αυτή εποχή. Ο ίδιος ανέφερε ότι, πέραν των άμεσων επιπτώσεων, ο νέος κανονισμός δημιουργεί και έμμεσες, όπως είναι οι ενοποιήσεις εταιρειών για τη ναυπήγηση πλοίων που είναι τεχνολογικά προηγμένα (βλ. αυτά διπλού καυσίμου). Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα premium στους ναύλους που εξασφαλίζουν τα πλοία εξοπλισμένα με scrubbers, παραδέχτηκε ο κ. Κόντες, ο οποίος τόνισε επίσης ότι τα μεγαλύτερα πλοία, όπως τα VLCCs και τα Capes, επιλέγουν αυτή την οδό και προφανώς είναι η μειοψηφία έναντι αυτών που χρησιμοποιούν αποθειωμένα καύσιμα. Ο επικεφαλής της V Ships Greece εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεπάρκεια HSFO στο μέλλον, δεδομένου ότι η ζήτηση για VLSFO θα ενισχυθεί. «Η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί μέχρι το Q2. Η αγορά θα το κάνει, καθώς όσο ο στόλος απαιτεί VLSFO, τα λιμάνια θα προσαρμοστούν καταλλήλως», κατέληξε ο κ. Κόντες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.