Προτεραιότητα η πάταξη των ηλικιακών διακρίσεων εν πλω

Προτεραιότητα η πάταξη των ηλικιακών διακρίσεων εν πλω

517
Προτεραιότητα η πάταξη των ηλικιακών διακρίσεων εν πλω

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) εξέδωσε ένα νέο report με κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των φαινομένων ηλικιακών διακρίσεων εν πλω.

Οι ηλικιακές διακρίσεις δεν αποτελούν ασήμαντο ζήτημα και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, καθώς είναι δυνατόν να επηρεάσουν εργαζομένους όλων των ηλικιών, σημειώνει η Natalie Shaw, διευθύντρια σε θέματα απασχόλησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS).

«Οι ηλικιακές διακρίσεις αποτελούν μια μορφή άδικης και άνισης μεταχείρισης, ενώ ακόμα και σήμερα συναντώνται τέτοιου είδους φαινόμενα, που εκτυλίσσονται και εν πλω. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους αλλά και τους νεότερους, που είναι πιθανό να βιώνουν στερεότυπα σε ό,τι αφορά την ηλικία αλλά από εντελώς διαφορετική σκοπιά», σημειώνει η ίδια.

Ο περιορισμός τέτοιων φαινομένων μπορεί να βοηθήσει τις διαχειρίστριες εταιρείες να παράσχουν τα κατάλληλα κίνητρα στους ναυτικούς τους προκειμένου να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον εν πλω. Η κ. Shaw τονίζει παράλληλα ότι η συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με κοινούς στόχους μπορεί να τους ενώσει καθώς αυτοί ανταλλάσσουν βιώματα και ιδέες.

Το ICS σημειώνει ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα ηλικιακού στερεότυπου αποτελεί όταν οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες αποκλείονται από τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης εν αντιθέσει με τους μεγαλύτερους άντρες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ICS αφορούν διαφορετικές μορφές ηλικιακών διακρίσεων, άμεσες ή έμμεσες, και δείχνουν πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοια στερεοτυπικά φαινόμενα αναφορικά με την κατάρτιση, την αμοιβή και τις ευκαιρίες ανέλιξης.

Το εν λόγω report του ICS είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ics-shipping.org/docs/default-source/resources/guidelines-for-shipowners-to-avoid-age-discrimination-on-board-ships.pdf?sfvrsn=

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.