Boeing: Η αποτυχία της κοστίζει θέσεις εργασίας

Boeing: Η αποτυχία της κοστίζει θέσεις εργασίας

96
Boeing: Η αποτυχία της κοστίζει θέσεις εργασίας

Η καθήλωση του Boeing 737 ΜΑΧ λόγω της πτώσης δύο αεροπλάνων, που κόστισαν τη ζωή 346 ανθρώπων, είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη αποτυχία της Boeing στην ιστορία της. Η παγκόσμια κατακραυγή είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη ερευνών όχι μόνο για τα λάθη που συνέβησαν, αλλά και για τον λόγο που δεν εντοπίστηκαν νωρίτερα. Η αποτυχία της Boeing αποτέλεσε και αποτυχία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), καθώς γέννησε ερωτήματα για τον τρόπο πιστοποίησης της αξιοπλοΐας του εν λόγω αεροσκάφους.

Μετά από δέκα μήνες καθήλωσης και ζημιές που ξεπερνούν τα $10 δις, η Boeing ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή της παραγωγής του 737 MAX, καθώς διαθέτει ήδη stock 400 αεροσκαφών, χωρίς όμως σαφή χρονικό ορίζοντα επιστροφής του συγκεκριμένου μοντέλου στους αιθέρες. Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν αναμενόμενο να έχει επιπτώσεις γενικότερα στον αεροπορικό κλάδο, τόσο στις αεροπορικές εταιρείες που είναι πελάτες της Boeing όσο και σε εταιρείες και ανθρώπους που συμμετέχουν στη γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους. Πρόσφατα, η Spirit AeroSystems, ένας από τους βασικότερους προμηθευτές εξαρτημάτων αεροπλάνων της Boeing, ανακοίνωσε την απόλυση 2.800 εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της εταιρείας ήρθε μία ημέρα μετά τη δημοσίευση εσωτερικών εγγράφων της Boeing. Στα εν λόγω έγγραφα εκφράζεται η δυσπιστία των υπαλλήλων για την ασφάλεια του 737 MAX, που αργότερα επιβεβαιώθηκε από τα δύο δυστυχήματα. Το μόνο βέβαιο πλέον είναι ότι η αβεβαιότητα έχει ταυτιστεί με την εταιρεία και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και απρόβλεπτες.

Φωτό: Gary He/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.