Chevron: Για τρεις ακόμη μήνες στη Βενεζουέλα

Chevron: Για τρεις ακόμη μήνες στη Βενεζουέλα

171
Chevron: Για τρεις ακόμη μήνες στη Βενεζουέλα

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στη Chevron για την παράταση κατά τρεις μήνες της παρουσίας της εταιρείας στη Βενεζουέλα.

Συνεπώς, με την απόφαση αυτή, η τελευταία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα θα συνεχίσει τη λειτουργία της έως τις 22 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν πέρυσι κυρώσεις που έπληξαν τις εισαγωγές αργού από τη Βενεζουέλα αλλά και τις οικονομικές συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια με την κρατική πετρελαϊκή PDVSA.

H κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον αποσκοπούσε στο να ασκήσει επιπλέον πιέσεις στον πρόεδρο Μαδούρο προκειμένου να απομακρυνθεί από την ηγεσία της χώρας της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται πως υποστηρίζεται τόσο από την PDVSA όσο και από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας και προσώρας αντιστέκεται σθεναρά στις αμερικανικές βλέψεις.

Η τρίμηνη παράταση της παρουσίας της Chevron στη Βενεζουέλα αποτελεί μια νίκη και δικαίωση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος βλέπει πολλαπλά οφέλη από την παραμονή μιας αμερικανικής εταιρείας στη χώρα με τα υψηλότερα αποθέματα αργού.

Από την άλλη, στελέχη της Chevron σημείωσαν στο Reuters ότι η εταιρεία παραμένει εστιασμένη στις βασικές της λειτουργίες, οι οποίες υποστηρίζουν 8.800 εργαζομένους και τις οικογένειές τους στη χώρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019, οι δραστηριότητες της Chevron στη Βενεζουέλα κατέγραψαν οικονομικές απώλειες $104 εκατ., ενώ μια ενδεχόμενη αποχώρηση θα επέφερε επιπλέον απώλειες $2,7 δις, όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.