Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας στα διαλυτήρια πλοίων

Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας στα διαλυτήρια πλοίων

147
Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας στα διαλυτήρια πλοίων

Οι συνθήκες εργασίας στα ναυπηγεία Alang της Ινδίας αντικατοπτρίζουν την πιθανή καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναφέρει δημοσίευμα της Indian Express. Η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών Tata (TISS) ανέδειξε τη σοβαρή έλλειψη εξοπλισμού προστασίας για τους εργαζομένους καθώς και τη μη παροχή άμεσης υγειονομικής περίθαλψης σε περίπτωση τραυματισμού. Παράλληλα, χαρακτηριστική είναι και η έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων μέσα ή κοντά στα διαλυτήρια.

Σύμφωνα με τον Dr. Geetanjoy Sahu, εντοπίζεται έλλειψη αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας ειδικά ως προς τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα ινδικά διαλυτήρια. Κατά τα διαθέσιμα στοιχεία της συμμαχίας «Toxic Watch Alliance», έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 θανατηφόρα ατυχήματα στα ναυπηγεία Alang από το 1983 και τουλάχιστον 48 από το 2014 έως σήμερα. Στα παραπάνω ατυχήματα παρατηρείται ότι το 39% των εργαζομένων δεν έλαβε ιατρική υποστήριξη, ενώ το 52% δεν έλαβε καμία αποζημίωση ή επίδομα κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας. Το 18% εξ’ αυτών μάλιστα συνέχισαν να εργάζονται παρά τον τραυματισμό τους, προκειμένου να μην εξέλθουν από την αγορά εργασίας.

Είναι φανερό ότι μέχρι πρόσφατα η έλλειψη ενός κανονιστικού πλαισίου για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα τοπικά διαλυτήρια αντιμετωπιζόταν με εξαιρετικά εχθρικά δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου, τα οποία αφορούσαν και τις ναυτιλιακές εταιρείες που τα επέλεγαν. Ο νέος νόμος όμως που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Δελχί και επικυρώνει τη σύμβαση του Χονγκ Κονγκ αποτελεί σημείο αισιοδοξίας για πολλές εθνικές ΜΚΟ και επικριτές των πρακτικών που εφαρμόζονταν στις μονάδες ανακύκλωσης στις ακτές της χερσονήσου.

Βέβαια, δημοσιεύματα ινδικών ΜΜΕ αναφέρουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των ισχυόντων νόμων, που θα οδηγήσει στην αποτυχία καθιέρωσης ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τη βελτίωση των πρακτικών της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Φωτό: Tom Fisk/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.