Belt and Road Initiative: Η Κίνα επιτυγχάνει και προελαύνει

Belt and Road Initiative: Η Κίνα επιτυγχάνει και προελαύνει

410
Belt and Road Initiative: Η Κίνα επιτυγχάνει και προελαύνει

Η αξία των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις χώρες που συμμετέχουν στο Belt and Road Initiative (ΒRI) γνώρισε αξιοσημείωτη άνοδο το 2019, παρά τις σημαντικές προκλήσεις στις οποίες ήταν εκτεθειμένη η κινεζική οικονομία το περασμένο έτος.

Το εμπόριο της Κίνας με τους εταίρους της στο BRI ανήλθε σε αξία στα $1,34 τρις, σημειώνοντας αύξηση 10,8%, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2014 και 2019, η αξία των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις χώρες του «Σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού» υπερέβη τα $6,38 τρις, με την κατά μέσο όρο ετήσια ανάπτυξη να αγγίζει το 6,1%. Κατά τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων, η Κίνα πλέον αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για 25 χώρες που συμμετέχουν στο BRI.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Διοίκησης σημειώνουν ότι, πέραν των παραδοσιακών εμπορικών εταίρων, όπως η ΕΕ και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Κίνα πλέον επεκτείνει το εμπορικό δίκτυό της σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν προκαλούν έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τις διαρκείς προσπάθειες του Πεκίνου για οικονομική επέκταση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, η Κίνα έχει εγκαταστήσει επτά τελωνειακά κανάλια για την ταχύτερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων σε χώρες που συνορεύουν με τον ασιατικό γίγαντα και συμμετέχουν στο BRI, μεταξύ των οποίων το Καζακστάν, το Βιετνάμ και η Μογγολία.

Φωτό: Michael Reynolds/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.