Νηολόγιο Παναμά: Στην κορυφή το 2019

Νηολόγιο Παναμά: Στην κορυφή το 2019

348
Νηολόγιο Παναμά: Στην κορυφή το 2019

Το νηολόγιο του Παναμά διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο με 8.289 εγγεγραμμένα πλοία μεταφορικής ικανότητας άνω των 220,1 εκατ. gt, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνολικού στόλου των 98.027 πλοίων άνω των 500 gt, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit.

Το κλείσιμο του 2019 δείχνει αύξηση για τα εγγεγραμμένα πλοία στο νηολόγιο του Παναμά σε σχέση με το 2018, τόσο σε όρους χωρητικότητας όσο και σε αριθμό πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, το 2018, 8.000 πλοία χωρητικότητας 217,1 εκατ. τόνων ήταν εγγεγραμμένα στο νηολόγιο του Παναμά.

Το νηολόγιο έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν τις καθημερινές διαδικασίες εγγραφής πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής εγγραφής, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει το 2020 και θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο των διαδικασιών.

«Ελέγχουμε προσεκτικά τα στατιστικά μας στοιχεία και τη συμπεριφορά του στόλου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Rafael Cigarruista, Director of Merchant Marine and Head of the Ship Registry του Panama Maritime Authority (AMP). «Οι προτεραιότητές μας είναι η ικανοποίηση των πελατών μας και η παροχή αποδοτικών υπηρεσιών», προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα ‒διαθέσιμα έως τις 13 Ιανουαρίου‒ στοιχεία, η Ιαπωνία αποτελεί τον κορυφαίο πελάτη για το νηολόγιο του Παναμά, καθώς αντιπροσωπεύει το 42% του στόλου (91,405.585 gt). Ακολουθούν τα νοτιοκορεατικών συμφερόντων πλοία (11% – 24.178.637 gt), τα ελληνικών συμφερόντων πλοία (8% – 17.464.120 gt) και τα κινεζικών και ιταλικών συμφερόντων πλοία (8% – 17.277.520 gt και 7,4% – 16.050.457 gt αντίστοιχα).

Μάλιστα, ανώτατα στελέχη του νηολογίου του Παναμά αναμένουν αύξηση εγγεγραμμένων πλοίων κατά 5 εκατ. τόνους το 2020, χάρη στις νέες καινοτομίες που λανσάρει και συντελούν στη μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία.

Η αποδοχή του Παναμά ως κράτους-μέλους στο Τοkyo MoU «θα μας επιτρέψει να παράσχουμε καλύτερες παροχές στους πελάτες μας», τονίζει ο κ. Cigarruista. Παράλληλα ο Παναμάς εκλέχθηκε στην «Α» κατηγορία του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), όντας το μοναδικό ανοικτό νηολόγιο μεταξύ των κρατών-μελών της κατηγορίας «Α».

«Η συμμόρφωση του στόλου μας με τις επιθεωρήσεις του port state διεθνώς έχει βελτιωθεί και εφαρμόζουμε πλήρως τις απαιτήσεις του ΙΜΟ, ένα ορόσημο που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία ως προς τη χρήση καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο», συμπληρώνει ο κ. Cigarruista.

«Το νηολόγιό μας προσανατολίζεται στο να ενισχύσει τη θέση του στην κορυφή με καινοτόμα μέτρα», καταλήγει ο κ. Cigarruista.

Yπενθυμίζεται τέλος ότι προ ολίγων ημερών η Πρεσβεία Παναμά στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι η κα. Τζούλυ Λυμπεροπούλου επελέγη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Παναμά, κ. Laurentino Cortizo Cohen,  ως η νέα Πρέσβης και Γενικός Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.