Νέες κυρώσεις, η απάντηση Τραμπ στο Ιράν

Νέες κυρώσεις, η απάντηση Τραμπ στο Ιράν

132
Νέες κυρώσεις, η απάντηση Τραμπ στο Ιράν

Νέες κυρώσεις που πρόκειται να πλήξουν τον μεταλλευτικό κλάδο, τον κατασκευαστικό και αυτόν της μεταποίησης του Ιράν επέβαλε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου η κυβέρνηση Τραμπ.

Παράλληλα, τα νέα μέτρα επιβάλλονται και σε οκτώ ανώτατους αξιωματούχους του Ιράν, οι οποίοι κατηγορούνται από την Ουάσιγκτον για την υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του State Department.

Η κίνηση αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη στη διεθνή κοινότητα, δεδομένων των εξαγγελιών Τραμπ για την άμεση επιβολή κυρώσεων αμέσως μετά την εκτόξευση πυραύλων από πλευράς Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Αρχικά, η Ουάσιγκτον είχε προγραμματίσει την επιβολή κυρώσεων για τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν δηλαδή κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. «Θέλουμε απλώς το Ιράν να συμπεριφερθεί σαν κανονικό κράτος», ανέφερε από τον Λευκό Οίκο ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πλήξουν τις ελάχιστες πηγές εσόδων πλην πετρελαίου του Ιράν και να ωθήσουν την Τεχεράνη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία για τα πυρηνικά. «Το ιρανικό καθεστώς εκμεταλλεύεται τα έσοδα από τον κλάδο των μετάλλων για να χρηματοδοτεί ενέργειες αποσταθεροποίησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν ως στόχο τις δεκατρείς μεγαλύτερες ιρανικές εταιρείες παραγωγής χάλυβα και σιδήρου, συμπεριλαμβανομένης της Mobarakeh Steel Company, του μεγαλύτερου παραγωγού χάλυβα στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.