
Ήταν 11 Μαρτίου 2011 όταν ένας μεγάλος σεισμός προκάλεσε την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Το πυρηνικό ατύχημα είναι το μόνο που χαρακτηρίστηκε ως «σοβαρότητας επιπέδου 7», σύμφωνα με τη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ.
Η ιαπωνική κυβέρνηση, προκειμένου να ψύξει τους πυρήνες του αντιδραστήρα, έχει ήδη χρησιμοποιήσει πάνω από 1 εκατ. τόνους νερού, η ποσότητα του οποίου μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Το νερό που χρησιμοποιείται μολύνεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα και στη συνέχεια αποθηκεύεται.
Όμως, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι τώρα αντιμέτωπη με ένα νέο πρόβλημα. Ο αποθηκευτικός χώρος μειώνεται και αναμένεται να έχει εξαντληθεί έως το 2022. Μέχρι στιγμής έχουν αποθηκευτεί περισσότεροι από 1,18 εκατ. τόνοι νερού, με τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα να είναι 1,37 εκατ. τόνοι.
Σύμφωνα με ειδικούς, η πιο λογική και πλέον πιθανότερη λύση είναι η απελευθέρωση του νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της Ιαπωνίας, και ιδιαίτερα από όσους στηρίζονται στον τομέα της αλιείας για την επιβίωσή τους. Ταυτόχρονα, αντιδράσεις και ανησυχία για το εγχείρημα εκφράζουν και οι γείτονες χώρες της Ιαπωνίας, με τη Νότια Κορέα να προτείνει τη συνεργασία των δύο χωρών, για την αποφυγή σοβαρής μόλυνσης του ωκεανού.
Οι διάφορες εναλλακτικές εξετάζονται εδώ και πολλά χρόνια και η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατό για την αποφυγή σοβαρών περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων στη χώρα.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εν μέσω ριζικών αλλαγών στο πεδίο των ανακυκλώσεων πλοίων, με την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δραστηριότητα…
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όταν ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε μικρά σκάφη εξαπέλυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση σε υπό ελληνικό…
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ