Η αυτοκινητοβιομηχανία στη μετά-Tesla εποχή

Η αυτοκινητοβιομηχανία στη μετά-Tesla εποχή

152
Η αυτοκινητοβιομηχανία στη μετά-Tesla εποχή

Μετά την παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Tesla, σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα συνειδητοποίησε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν αποτελούν πλέον μακρινή ιδέα αλλά επικείμενη πραγματικότητα. Σήμερα, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπαθούν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν είναι εύκολη. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν τεράστιες επενδύσεις για νέα εργοστάσια ή για τη μετατροπή των ήδη υπαρχόντων, για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και για την ανάπτυξη νέων οχημάτων.

Η τεράστια οικονομική πίεση που δέχονται οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχει οδηγήσει διάφορες εταιρείες-κολοσσούς να συρρικνωθούν και να περικόψουν άμεσα ή στο εγγύς μέλλον θέσεις εργασίας. Η Ford, η Volkswagen, η Nissan, η Honda, η General Motors είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει περικοπές στην προσπάθεια αναδιάρθρωσής τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οκτώ μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα περικόψουν συνολικά περίπου 80.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αν και η ηλεκτροκίνηση θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα σημάνει ταυτόχρονα το τέλος αρκετών «παραδοσιακών». Η κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου απαιτεί περίπου 30% λιγότερη εργασία και λιγότερα εξαρτήματα σε σύγκριση με την κατασκευή ενός συμβατικού αυτοκινήτου με μηχανή εσωτερικής καύσης. Είναι, επομένως, σαφές ότι η συντονισμένη και απότομη στροφή στην ηλεκτροκίνηση που επιχειρείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι υπολογίζεται.

Φωτό: Guus Schoonewille/ΑΠΕ-ΜΠE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.