Αυστραλία: Ρεκόρ για τις εξαγωγές iron ore, LNG και άνθρακα

Αυστραλία: Ρεκόρ για τις εξαγωγές iron ore, LNG και άνθρακα

138
Αυστραλία: Ρεκόρ για τις εξαγωγές iron ore, LNG και άνθρακα

H αξία των αυστραλιανών εξαγωγών ενέργειας και μεταλλευμάτων αναμένεται να αγγίξει το ποσό-ρεκόρ των $281 δις το τρέχον οικονομικό έτος, πριν οι τιμές των εμπορευμάτων αυτών κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Βιομηχανίας, Επιστημών και Καινοτομίας της Αυστραλίας εκτιμά ότι οι τιμές εξαγωγών LNG, iron ore και άνθρακα θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος, εξέλιξη που θα μπορούσε να πλήξει το ΑΕΠ της χώρας και τα μελλοντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο του αυστραλιανού κράτους βασίζεται εν πολλοίς στα εμπορεύματα αυτά και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεταλλευτικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 9,5% του ύψους $1,8 τρις ΑΕΠ της Αυστραλίας.

Τέλος, το αυστραλιανό υπουργείο εκτιμά ότι κατά μέσο όρο η τιμή του iron free on board (FOB) από την Αυστραλία θα κινηθεί στα $80/τόνο το 2019, ενώ θα υποχωρήσει τα επόμενα έτη και το 2021 θα αγγίξει τα $60/τόνο.

Φωτό: Anna Mustermann/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.