Χιλή: Κανονικότητα στο εμπόριο χαλκού, παρά τις εγχώριες αναταραχές

Χιλή: Κανονικότητα στο εμπόριο χαλκού, παρά τις εγχώριες αναταραχές

63
Χιλή: Κανονικότητα στο εμπόριο χαλκού, παρά τις εγχώριες αναταραχές

Οι σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στη Χιλή ξεπέρασαν σε διάρκεια τον ένα μήνα και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παρόλο που σιγά σιγά φαίνεται να επέρχεται μια ομαλότητα στις λειτουργίες της χώρας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του Κογκρέσου της Χιλής για μεταρρυθμίσεις του συντάγματος, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πληγεί σοβαρά.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, ένα σημαντικό κομμάτι του εμπορίου της χώρας έμεινε σχεδόν ανεπηρέαστο. Ο λόγος για το εμπόριο χαλκού που, εξαιτίας των λίγων και μικρών απεργιών στα λιμάνια, κυρίως τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης προς ένδειξη συμπαράστασης, κρατήθηκε σε υψηλούς ρυθμούς.

Σε στοιχεία που παρουσίασε ο οίκος Drewry, το εξαγωγικό εμπόριο χαλκού της Χιλής δεν επηρεάστηκε στον αναμενόμενο βαθμό, καθώς κατά τον Οκτώβριο οι εξαγωγές έφτασαν τους 1,17 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά μόλις 3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Η Χιλή αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χαλκού παγκοσμίως, με τα περισσότερα φορτία να έχουν προορισμό ασιατικές χώρες. Η ναυτιλιακή αγορά που απασχολείται περισσότερο με αυτό το είδος εμπορίου είναι τα μικρότερα πλοία ξηρού φορτίου και κυρίως τα Supra. Για το 2018, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Drewry, οι εξαγωγές χαλκού από τη Χιλή δημιούργησαν ζήτηση στον κλάδο των Supra της τάξεως των 100 δις τονομιλίων. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι μια ενδεχόμενη δραστική πτώση του εμπορίου θα δημιουργούσε δυσάρεστες συνέπειες για τους ναύλους της συγκεκριμένης αγοράς.

Φωτό: Jens Buettner/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.