BIMCO: Δραστική μείωση στις εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ

BIMCO: Δραστική μείωση στις εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ

105
BIMCO: Δραστική μείωση στις εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η BIMCO, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, οι συνολικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών έφτασαν τους 20,7 εκατ. τόνους, γεγονός που σημαίνει ποσοστιαία πτώση κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Αν το επίπεδο των εισαγωγών συγκριθεί, μάλιστα, με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, πριν δηλαδή ο πρόεδρος Τραμπ ξεκινήσει την πολιτική δασμών, η πτώση ανέρχεται στο 24,6%, ήτοι 6,7 εκατ. τόνους.

Νέα εξέλιξη στο εν λόγω εμπόριο αποτελεί η ανακοίνωση, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, του προέδρου των ΗΠΑ για επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Η ποσόστωση συνεχίζει να ισχύει για εισαγωγές από τη Νότια Κορέα, ενώ από την περιοριστική πολιτική εξαιρέθηκαν η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μεξικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία είχε εξαιρεθεί τον Μάιο του 2018 από την επιβολή δασμών ύψους 25% στις εξαγωγές παράγωγων προϊόντων χάλυβα προς τις ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα είχε συμφωνηθεί να επιβληθεί ποσόστωση, δηλαδή μέγιστο όριο εισαγωγών χάλυβα των ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη χώρα, ύψους 4,2 εκατ. τόνων ετησίως. Με τη νέα τους απόφαση οι ΗΠΑ φέρονται να θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον νούμερο ένα εξαγωγέα χάλυβα προς τη χώρα τους ‒διπλάσιου όγκου εξαγωγές από τη δεύτερη Νότια Κορέα‒ ακόμα περισσότερο.

Φωτό: Amogh Manjunath/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.