Στα $1,7 τρισεκατομμύρια η τελική αποτίμηση της Saudi Aramco

Στα $1,7 τρισεκατομμύρια η τελική αποτίμηση της Saudi Aramco

861
Στα $1,7 τρισεκατομμύρια η τελική αποτίμηση της Saudi Aramco

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι η απόπειρα για την αρχική εγγραφή της εταιρείας στις χρηματαγορές (IPO) στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας ποσό-ρεκόρ, άνω των $25 δις, για το διατιθέμενο προς αγορά 1,5% των μετοχών της.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τον επενδυτικό κόσμο, ήταν υψηλότερη των προσδοκιών, με την τελική τιμή ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα $8,53. Ως εκ τούτου, η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας προσδιορίστηκε λίγο πάνω από τα $1,7 τρις, γεγονός που συμβαίνει σε κάθε IPO εταιρείας, καθιστώντας την όλη διαδικασία υπερπολύτιμη για τους επενδυτικούς κύκλους.

Η πολυαναμενόμενη IPO της Saudi Aramco έσπασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τα $25,59 δις, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την κινεζικών συμφερόντων εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, όταν στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άντλησε $21,8 δις την πρώτη μέρα. Επιπροσθέτως, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας έγινε επισήμως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ξεπερνώντας την Apple των $1,1 τρις.

Φωτό: Saudi Aramco Handout/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.