Σε αυστραλο-αμερικανικά χέρια το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Φιλιππίνων;

Σε αυστραλο-αμερικανικά χέρια το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Φιλιππίνων;

347
Σε αυστραλο-αμερικανικά χέρια το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Φιλιππίνων;

Μια αυστραλο-αμερικανική κοινοπραξία έρχεται να διασώσει το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Φιλιππίνων στο Subic Bay, το οποίο ωστόσο έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των Κινέζων.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό fund Cerberus Capital Management και τα αυστραλιανά ναυπηγεία Austal προέβησαν πρόσφατα σε επίσημη πρόταση εξαγοράς του ναυπηγείου που ανήκει στη νοτιοκορεατική Hanjin Heavy Industries and Construction. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, η πρόταση εξαγοράς βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του ναυπηγείου, το οποίο κήρυξε πτώχευση λόγω αδυναμίας της διαχειρίστριας εταιρείας να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους $1,3 δις.

Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η συμφωνία βαίνει καλώς και ενδεχομένως στις αρχές του επόμενου έτους να υπάρξει λευκός καπνός. Το εν λόγω ναυπηγείο των Φιλιππίνων βρίσκεται στη μεγάλης σημασίας γεωστρατηγική θέση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου παλαιότερα φιλοξενούνταν η μεγαλύτερη ναυτική βάση των ΗΠΑ.

H προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του σημαντικού αυτού κόμβου από πλευράς Κίνας έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από συμμάχους αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων υποστηρίζει ένθερμα την αυστραλο-αμερικανική κοινοπραξία, με τον αντιναύαρχο του ΠΝ της χώρας, Robert Empedrad, να σημειώνει στο Nikkei Asian Review ότι Αυστραλία και ΗΠΑ αποτελούν ισχυρούς συμμάχους για τις Φιλιππίνες.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι Cerberus Capital Management και Austal είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το ναυπηγείο και το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο η εξαγορά δεν τελεσφόρησε, με τις πιθανότητες πλέον να πραγματοποιηθεί το deal να είναι σημαντικά αυξημένες.

Φωτό: hhic-phil.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.