Ο απρόβλεπτος ρόλος του Χονγκ Κονγκ στο deal ΗΠΑ-Κίνας

Ο απρόβλεπτος ρόλος του Χονγκ Κονγκ στο deal ΗΠΑ-Κίνας

141
Ο απρόβλεπτος ρόλος του Χονγκ Κονγκ στο deal ΗΠΑ-Κίνας

Η Κίνα προχωρά στην επιβολή νέων κυρώσεων προς την Αμερική, μετά την πρόσφατη υπογραφή των νομοθετημάτων για υποστήριξη των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη θέση των ΗΠΑ και την ανάμειξή τους σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει ο ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πηγαίνει πολύ καλά στις συνομιλίες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Τα πάω πολύ καλά εάν θέλω να πετύχω μια συμφωνία. Δεν γνωρίζω εάν θέλω να το πετύχω, θα το ανακαλύψουν αρκετά σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις νέες κυρώσεις από την πλευρά του Πεκίνου. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να τηρούν στάση αναμονής.

Από την άλλη μεριά, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios υποστήριξε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στην αμερικανική ομάδα διαπραγμάτευσης, η συμφωνία φαίνεται να καθυστερεί λόγω των πρόσφατων εξελίξεων.

Φωτό: Μoritzklassen/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.