VLCC: ο μεγαλύτερος αριθμός παραδόσεων εδώ και 40 χρόνια

VLCC: ο μεγαλύτερος αριθμός παραδόσεων εδώ και 40 χρόνια

612
VLCC: ο μεγαλύτερος αριθμός παραδόσεων εδώ και 40 χρόνια

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η BIMCO, ο στόλος των VLCCs αυξήθηκε εντός του 2019 κατά 8%. Τα 65 υπερδεξαμενόπλοια που παραδόθηκαν έως τον Νοέμβριο αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό παραδόσεων από το 1976.

Σε όρους χωρητικότητας προστέθηκαν 19 εκατ. DWT στο παγκόσμιο τονάζ, ενώ οι διαλύσεις περιορίζονται σε μόλις 1 εκατ. DWT. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία στους ναυτιλιακούς κύκλους για πιθανή ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Σημειωτέον ότι η ναυλαγορά για τα υπερδεξαμενόπλοια έφτασε ακόμα και τα 307.888 USD την ημέρα, κυρίως λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκλεισε στα 102.142 USD την ημέρα. Η BIMCO αναμένει χαμηλή αύξηση του στόλου το 2020 κατά 1,6%, η οποία, αν συνδυαστεί με την αυξημένη ζήτηση αργού πετρελαίου για το ίδιο έτος, ίσως επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην κύμανση της ναυλαγοράς.

Το προηγούμενο ρεκόρ μέσα στο ίδιο διάστημα ήταν τα 62 VLCCs, που παραδόθηκαν το 2011, με αξεπέραστο φυσικά το ρεκόρ του 1974 με 116 νεότευκτα υπερδεξαμενόπλοια να εισέρχονται στο παγκόσμιο τονάζ.

Φωτό: Alexander Bobrov/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.