Δημοφιλέστερα γίνονται τα ηλεκτρικά οχήματα

Δημοφιλέστερα γίνονται τα ηλεκτρικά οχήματα

82
Δημοφιλέστερα γίνονται τα ηλεκτρικά οχήματα

Ο παγκόσμιος στόλος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency – IEA). Το φράγμα των 5 εκατομμυρίων «έσπασε» με τη βοήθεια των 2 εκατομμυρίων νέων πωλήσεων το 2018. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των ηλεκτρικών δικύκλων και των ηλεκτρικών λεωφορείων, αν και μέχρι στιγμής η αύξηση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην Κίνα και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά σενάρια της IEA, οι ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα παρουσιάσουν σημαντική άνοδο στο εγγύς μέλλον. Αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις δείχνουν 10 εκατομμύρια πωλήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων τον χρόνο έως το 2025, ενώ θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια το 2040.

Την εδραίωση της ηλεκτροκίνησης ευνοεί σημαντικά η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, καθώς και ο περιορισμός στην πώληση και στην κυκλοφορία των συμβατικών οχημάτων. Παράλληλα, σπουδαίο ρόλο έχει διαδραματίσει (και θα συνεχίσει να διαδραματίζει στο μέλλον) η μείωση του κόστους των μπαταριών. Το κόστος της μπαταρίας, από 650 δολάρια ανά κιλοβατώρα (kWh) πριν από πέντε έτη, αναμένεται να μειωθεί στα 100 δολάρια ανά κιλοβατώρα (kWh) μέχρι τα μέσα του 2020. Το γεγονός αυτό αναμένεται να καταστήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμα πιο ανταγωνιστικά στο μέλλον.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.