Αλληλένδετες η ψυχική και η σωματική υγεία των ναυτικών

Αλληλένδετες η ψυχική και η σωματική υγεία των ναυτικών

382
Αλληλένδετες η ψυχική και η σωματική υγεία των ναυτικών

Η ψυχική υγεία των ναυτικών αποτέλεσε το θέμα νέας μελέτης που διεξήχθη με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ και του ITF Seafarers’ Trust. Σκοπός της ήταν η καλύτερη κατανόηση της ψυχικής κατάστασης των ναυτικών, η επίδρασή της στη σωματική υγεία και η ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το όποιο δόθηκε προς συμπλήρωση σε ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων και ηλικιών και με προέλευση από Ευρώπη, Αμερική, Ασία. Για λόγους αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων, οι ναυτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκονταν σε διάφορους τύπους πλοίων (tanker, bulk carrier, passenger κ.λπ.) και είχαν διαφορετικά ωράρια εργασίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 25% των ερωτηθέντων έδωσαν απαντήσεις που υποδηλώνουν κατάθλιψη και το 17% χαρακτηρίστηκαν ως «ναυτικοί με άγχος». Οι σημαντικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες φαίνεται να είναι ο μη ικανοποιητικός ύπνος και ο μεγάλος χρόνος ταξιδιού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μεταξύ των ναυτικών που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, έγιναν περισσότερες αναφορές τραυματισμών και ασθένειας. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα ψυχικά προβλήματα αυξάνουν την πιθανότητα εργασιακού τραυματισμού. Ταυτόχρονα, η ίδια ανάλυση έδειξε ότι η συχνή σωματική άσκηση (πάνω από δύο φορές την εβδομάδα) μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους, επιδρώντας ευεργετικά στην ψυχική υγεία.

Συμπερασματικά, η μελέτη αναδεικνύει για πρώτη φορά τον άμεσο συσχετισμό της ψυχικής και της σωματικής υγείας στους ναυτικούς. Οι ερευνητές προτείνουν τη συχνή άσκηση των ναυτικών και την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου. Παράλληλα, επισημαίνουν τη σημασία της ανάπαυσης και την ανάγκη επίτευξης όσο το δυνατόν καλύτερου ύπνου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.