19 ώρες στον αέρα: Λονδίνο-Σίδνεϊ χωρίς σταθμό

19 ώρες στον αέρα: Λονδίνο-Σίδνεϊ χωρίς σταθμό

236
19 ώρες στον αέρα: Λονδίνο-Σίδνεϊ χωρίς σταθμό

Mε αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας της, η Qantas υλοποίησε ένα νέο ορόσημο στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας: την εκτέλεση μιας απευθείας πτήσης από το Λονδίνο προς το Σίδνεϊ, χωρίς καμία στάση.

Την ιστορική πτήση πραγματοποίησε ένα ολοκαίνουργιο Boeing 787 Dreamliner, το οποίο ταξίδεψε από την Αγγλία στην Αυστραλία για 19 ώρες και 19 λεπτά. Η συγκεκριμένη πολύωρη ερευνητική πτήση είναι η δεύτερη κατά την οποία καταγράφονται η συμπεριφορά των επιβατών και οι επιπτώσεις του τζετ λαγκ, μετά την πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Σίδνεϊ, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από την ίδια εταιρεία. Οι ερευνητικές πολύωρες πτήσεις της Qantas στοχεύουν στη βελτίωση της απόδοσης του πληρώματος και της ικανοποίησης των επιβατών για τις μελλοντικές υπηρεσίες που εξετάζονται σε πολύωρες πτήσεις χωρίς σταθμούς.

Η εν λόγω πτήση κάλυψε 17.800 χλμ., πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή και την αρωγή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και ερευνητικών κέντρων της Αυστραλίας, που εστιάζονται σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας των αερομεταφορών. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός χρόνος ταξιδιού μειώθηκε κατά περίπου δύο ώρες σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τακτικές πτήσεις με μία στάση, από τη Βρετανία προς την ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που οποιαδήποτε εμπορική αεροπορική εταιρεία έχει εκτελέσει αυτή τη διαδρομή χωρίς στάση. Η Qantas είχε εκτελέσει το 1989 την ίδια ακριβώς πτήση με ένα άδειο από επιβάτες και εμπορεύματα 747-400.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas Group, Alan Joyce, δήλωσε: «Σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη μας πτήση, οι Qantas και Jetstar μεταφέρουν πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα και στον πλανήτη, κάθε χρόνο. Είμαι βέβαιος ότι η σύγχρονη ιστορία μας θα εξέπληττε τους τρεις ιδρυτές μας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις πρώτες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου αυτής της εταιρείας στο τοπικό κατάστημα ενός ράφτη, γιατί ήταν το μακρύτερο τραπέζι που μπορούσαν να βρουν εκείνη την εποχή».

Φωτό: Peter Rae/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.