Το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα-ρεκόρ

Το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα-ρεκόρ

292
Το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα-ρεκόρ

Κάθε ρεκόρ έσπασε το παγκόσμιο χρέος, καθώς στα τέλη του α΄ εξαμήνου άγγιξε τα $250,9 τρις.

Όπως αναφέρει το Forbes, επικαλούμενο έκθεση του Institute of International Finance (ΙΙF), το παγκόσμιο χρέος είναι πιθανό να αγγίξει τα $255 τρις, καθώς Κίνα και ΗΠΑ αυξάνουν τον δανεισμό τους. «Κίνα και ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 60% της κατά $7,5 τρις αύξησης του παγκόσμιου χρέους που καταγράφηκε το α΄ εξάμηνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του IIF. Στις αναδυόμενες αγορές, το χρέος επίσης ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς άγγιξε τα $71,4 τρις, ήτοι 220% του ΑΕΠ τους.

Πίσω από τα αίτια της καλπάζουσας πορείας του παγκόσμιου δημοσίου χρέους βρίσκονται τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που έχουν προσαρμόσει κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι το παγκόσμιο χρέος είναι παραπάνω από τριπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τέλος, η έκθεση επικεντρώνεται και σε μία ακόμα συνιστώσα, καθώς, όπως αναφέρεται, χώρες με πολύ υψηλά επίπεδα δανεισμού που ταυτόχρονα βιώνουν σημαντικές μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να μειώσουν τις χρηματοδοτήσεις πράσινων projects.

Φωτό: Freddie Marriage/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.