Εφοπλισμός, ναυπηγεία, νηογνώμονες: Σημεία σύγκλισης και απόκλισης

Εφοπλισμός, ναυπηγεία, νηογνώμονες: Σημεία σύγκλισης και απόκλισης

303
Εφοπλισμός, ναυπηγεία, νηογνώμονες: Σημεία σύγκλισης και απόκλισης

Περισσότεροι από 90 εκπρόσωποι ναυπηγών, πλοιοκτητών και νηογνωμόνων συναντήθηκαν στο Τόκιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Tripartite Forum 2019. Φέτος, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι η στενή και διαφανής συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, ενόψει των σημαντικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και τεχνολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός κλάδος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι μειώσεις των εκπομπών ρύπων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GHG). Οι απόψεις των συμμετεχόντων συνέκλιναν στο ότι οι στόχοι του ΙΜΟ για το 2030 μπορούν να καταστούν εφικτοί λαμβάνοντας βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του υφιστάμενου στόλου. Ωστόσο, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ για το 2050 εκφράστηκαν επιφυλάξεις, καθώς θα χρειαστούν σημαντικές τεχνολογικές παρεμβάσεις (π.χ. στις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών ρύπων) και ισχυρά κίνητρα για την εφαρμογή τους.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι η ψηφιοποίηση του κλάδου μπορεί να προφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, υπό την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου.

Σημείο εστίασης του forum αποτέλεσε επίσης το ζήτημα της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε θέματα σχεδιασμού, στα εναλλακτικά καύσιμα και στην πρόληψη των ατυχημάτων στα κοντέινερ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και για θέματα ρύπανσης, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης έρματος καθώς και την πιθανότητα αντικρουόμενων αποτελεσμάτων στη στοχοθέτηση για μειώσεις των αέριων ρύπων θερμοκηπίου και της πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.