Αισιόδοξες οι προοπτικές για τα LPG carriers

Αισιόδοξες οι προοπτικές για τα LPG carriers

267
Αισιόδοξες οι προοπτικές για τα LPG carriers

Στις προοπτικές της αγοράς των gas carriers εστιάστηκε η ανακοίνωση της Dorian LPG, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το order book των Very Large Gas Carriers (VLGC) κινήθηκε στο 13% του παγκόσμιου στόλου κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, σημειώνεται ότι επιπλέον 36 VLGCs θα προστεθούν στον παγκόσμιο στόλο έως το 2021, αριθμός που αντιστοιχεί σε μεταφορική ικανότητα 3 εκατ. κ.μ. Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο για τον στόλο των VLGCs είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ανέρχεται σε 9,4 έτη.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ναυλαγοράς, η Dorian LPG σημειώνει ότι η στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, και άρα στο LPG, σε συνδυασμό με τις εκτιμώμενες υψηλές εξαγωγές του καυσίμου από τις ΗΠΑ αναμένεται να πυροδοτήσουν αύξηση της ζήτησης για VLGC το προσεχές διάστημα.

Ήδη κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019 η ζήτηση για LPG, και δη προπάνιο, από την Άπω Ανατολή αυξήθηκε, ενώ η διαφορά της τιμής μεταξύ ΗΠΑ και Άπω Ανατολής οδήγησε σε άνοδο των ναύλων κατά το ίδιο διάστημα.

Ενδεικτικό είναι τέλος το γεγονός ότι ο Baltic VLGC Index κινήθηκε κατά μέσο όρο στα $52 ανά μετρικό τόνο τον Αύγουστο, πριν ανέλθει στα $69 ανά μετρικό τόνο την τελευταία ημερολογιακή ημέρα του γ΄ τριμήνου.

Φωτό: Yοnhap/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.