Τα scrubbers και η επίδρασή τους στη ναυλαγορά

Τα scrubbers και η επίδρασή τους στη ναυλαγορά

1139
Τα scrubbers και η επίδρασή τους στη ναυλαγορά

Πάνω από 100 containerships βρίσκονται εκτός αγοράς για την εγκατάσταση scrubbers, καθώς βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του sulphur cap 2020.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alphaliner, ακόμη 500 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να εξοπλιστούν με τα εν λόγω συστήματα καθαρισμού τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, η Alphaliner σημειώνει ότι στις γιάρδες εγκατάστασης scrubbers υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς ο χρόνος εγκατάστασης ξεπερνά τους αρχικούς υπολογισμούς.

Στην πραγματικότητα, κατά μέσο όρο τα containerships περνούν 62 ημέρες στις εν λόγω γιάρδες, ωστόσο ο χρόνος αυτός απαιτείται όχι μόνο για την τοποθέτηση των συστημάτων καθαρισμού αλλά και για υποστηρικτικές εργασίες επισκευών.

Το σκηνικό μοιάζει το ίδιο και στην εγκατάσταση scrubbers στα δεξαμενόπλοια, καθώς και εκεί η κατάσταση χαρακτηρίζεται «χαοτική» και παρατηρούνται επίσης σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με το Platts Analytics, ο αριθμός των VLCCs που θα εγκαταστήσουν scrubbers το δ΄ τρίμηνο πρόκειται να αγγίξει τα εξήντα. Μένει να δούμε εάν η ναυλαγορά θα ευνοηθεί από την εξέλιξη, καθώς, όπως είναι λογικό, η προσφορά μειώνεται, και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.