«Εκτός μόδας» ο Αρκτικός Ωκεανός

«Εκτός μόδας» ο Αρκτικός Ωκεανός

451
«Εκτός μόδας» ο Αρκτικός Ωκεανός

Καθώς η κλιματική αλλαγή λαμβάνει ραγδαίες διαστάσεις, αυξάνονται οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της χρήσης του Αρκτικού Ωκεανού ως θαλάσσιας οδού για τα πλοία.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η συμμαχία Arctic Shipping Corporate Pledge, η οποία συνιστά σύλληψη της εταιρείας ενδυμάτων Nike και της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Ocean Conservancy. Σκοπός της εν λόγω συμμαχίας είναι να πειστούν οι διαχειρίστριες εταιρείες να μη χρησιμοποιούν το εύθραυστο οικοσύστημα του Αρκτικού Ωκεανού για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Συμβαλλόμενα μέρη στην Arctic Shipping Corporate Pledge αποτελούν επίσης οι εταιρείες Bestseller, Columbia, Gap Inc., H&M, Kering, Li & Fung και PVH Corp., ενώ οι εταιρείες-κολοσσοί στην αγορά των containerships ‒CMA CGM, Evergreen, Hapag-Lloyd και MSC‒ έχουν ανοικτά «γυρίσει την πλάτη» στην εν λόγω θαλάσσια οδό, καθώς, όπως σημειώνουν, η εξαφάνιση του αρκτικού πάγου είναι ανησυχητική.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, η κ. Hilary Krane, Chief Administrative Officer και General Counsel της Nike, ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο που οι αθλητές προπονούνται και αγωνίζονται και μέσω της Arctic Shipping Corporate Pledge έχουμε κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να διατηρήσουμε τον Αρκτικό»

Φωτό: Jacqueline Macou/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.