Αέρας αισιοδοξίας για τις κεφαλαιαγορές

Αέρας αισιοδοξίας για τις κεφαλαιαγορές

95
Αέρας αισιοδοξίας για τις κεφαλαιαγορές

Oι χρηματιστηριακές αγορές βίωσαν καλύτερες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, αλλά και οι εξελίξεις στη σινο-αμερικανική κόντρα, αποτυπώθηκαν στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι περίπου το 1/3 των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών έχει ανακοινώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο, με το 80% αυτών να έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες, καθώς μεγάλος αριθμός αναλυτών ανέκαθεν διατηρούσαν μια πιο επιφυλακτική στάση αναφορικά με την οικονομική πορεία των εισηγμένων εταιρειών. Ωστόσο, τα καλά οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό τον φόβο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μέτωπο των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, η οποία θα μειώσει την πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Στα θετικά θα πρέπει επίσης να προστεθεί και μια ενδεχόμενη νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το Brexit, το στοίχημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να άρει το αδιέξοδο μέσω πρόωρων εκλογών φαίνεται πως κερδίζει την υποστήριξη αντιπολιτευόμενων κομμάτων, και έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται τον Δεκέμβριο σε πρόωρες εκλογές. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως η προϋπόθεση του αποκλεισμού του ενδεχομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία υφίσταται, και επομένως θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών.

Τέλος, την τρέχουσα εβδομάδα (28/10-01/11) αναμένουμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στις ΗΠΑ για τον δείκτη ISM, τα non-farm payrolls (οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα) και το ΑΕΠ το Q3, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ παρέλαβε και επίσημα, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: Quiltercheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.