Οριακή αύξηση των φορτίων στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Οριακή αύξηση των φορτίων στο λιμάνι του Ρότερνταμ

76
Οριακή αύξηση των φορτίων στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Μικρή άνοδο κατά 1% στη διακίνηση εμπορευμάτων στους 112,4 εκατ. τόνους για το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε το λιμάνι του Ρότερνταμ, με τον συνολικό όγκο εμπορευμάτων να ανέρχεται στους 353,5 εκατ. τόνους από την αρχή του έτους.

Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τα κοντέινερ, το αργό πετρέλαιο, το LNG και τη βιομάζα, ενώ αντίθετα μείωση υπήρξε στα φορτία άνθρακα και στα παράγωγα προϊόντα ορυκτελαίων.

Στα ξηρά φορτία, η κάμψη έφτασε το 1,4% στα διακινηθέντα φορτία, παρά την άνοδο κατά 2% στα σιδηρομεταλλεύματα, καθώς η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας οδήγησε σε λιγότερα φορτία. Η πτώση προήλθε κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη μείωση των τιμών του άνθρακα και τη συνεπακόλουθη αποκλιμάκωση των διακινηθέντων φορτίων.

Στα υγρά φορτία, η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη στα τρία τρίμηνα του έτους, ανερχόμενη σε 2,8%, καθώς η προσφορά στα διυλιστήρια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας υπήρξε ενισχυμένη. Ακόμα καλύτερη εικόνα στο LNG, με αύξηση 46%, λόγω της υψηλής κατανάλωσης στην Ευρώπη του φυσικού αερίου που παράγεται στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τέλος, η άνοδος στα κοντέινερ έφτασε το 3,3% σε τόνους (+3,8% σε TEUs), ωθούμενη ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό του έτους, για να εξομαλυνθεί το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας των εμπορικών πολέμων και της πτώσης από τα φορτία της Ανατολικής Μεσογείου.

Φωτό: David Mark/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.