Boeing 737 MAX: Τεχνικά προβλήματα πίσω από τα αεροπορικά δυστυχήματα;

Boeing 737 MAX: Τεχνικά προβλήματα πίσω από τα αεροπορικά δυστυχήματα;

302
Boeing 737 MAX: Τεχνικά προβλήματα πίσω από τα αεροπορικά δυστυχήματα;

Τεχνικά προβλήματα στον σχεδιασμό των αεροσκαφών Boeing 737 MAX καθώς και έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης των πιλότων για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών φαίνεται πως οδήγησαν στο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα της Lion Air στην Ινδονησία πέρυσι τον Οκτώβριο.

Αυτά μετέφεραν Ινδονήσιοι ερευνητές του National Transportation Safety Committee στις οικογένειες των 189 θυμάτων. Μεταξύ των αιτιών της συντριβής του αεροσκάφους είναι και οι λανθασμένες εκτιμήσεις της Boeing αναφορικά με τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αποφυγής απώλειας στήριξης MCAS. Μάλιστα, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η συντριβή αεροσκάφους Boeing 737 MAX της Ethiopian Airlines τον περασμένο Μάρτιο ενδεχομένως να σχετίζεται επίσης με το σύστημα MCAS.

Να σημειωθεί ότι το τελικό πόρισμα του National Transportation Safety Committee για τα αίτια που οδήγησαν στο αεροπορικό δυστύχημα της Lion Air αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

20832895

Με τα αεροσκάφη της Boeing καθηλωμένα εδώ και αρκετούς μήνες, ο κατασκευαστικός κολοσσός προχώρησε σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές, καθώς την Τρίτη 22 Οκτωβρίου καθαίρεσε τον εκτελεστικό διευθυντή στο τμήμα εμπορικών αεροσκαφών, Κέβιν Μακ Άλιστερ. Ουσιαστικά, η απομάκρυνση του κ. Μακ Άλιστερ αποτελεί την πρώτη μετά τα δύο τραγικά συμβάντα στα οποία ενεπλάκησαν αεροσκάφη της Boeing.

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι η Southwest Airlines, ο αερομεταφορέας που διαθέτει τα περισσότερα Boeing 737 MAX στον στόλο του από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η επανέναρξη εμπορικών πτήσεων των καθηλωμένων αεροσκαφών ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Φαίνεται λοιπόν ότι το μέλλον των Boeing 737 MAX εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες…

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.