Οι προτεραιότητες και οι δυστοκίες της Ευρώπης

Οι προτεραιότητες και οι δυστοκίες της Ευρώπης

55
Οι προτεραιότητες και οι δυστοκίες της Ευρώπης

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνόδου της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου) στην ολομέλεια το πρωί της 22ης Οκτωβρίου με τους Προέδρους Juncker και Tusk.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, η οποία ήταν και η τελευταία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Donald Tusk καταδίκασε τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία και ζήτησε την απόσυρση των δυνάμεών της και το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Επιβεβαίωσε επίσης την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατά της. Όσον αφορά τη συμφωνία για το Brexit, τόνισε ότι «δεν θα είναι δική μας απόφαση μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία». Για τη «δύσκολη συζήτηση για τη διεύρυνση» ο Πρόεδρος Tusk αποκάλεσε την απόφαση να μην αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία «λάθος».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker είπε ότι η συμφωνία για το Brexit δίνει τέλος στη νομική αβεβαιότητα και είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες του Κοινοβουλίου. Σχετικά με το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονται στον ορίζοντα, οι πιο πρόσφατες προτάσεις του Συμβουλίου παραμένουν απαράδεκτες: «δεν είναι δυνατόν να διαμορφώσεις το μέλλον της Ευρώπης με το 1% του ΑΕΠ».

Όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων διακήρυξαν ότι η καταδίκη της Τουρκίας δεν επαρκεί και ζήτησαν την ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο, την Επιτροπή ή τα κράτη μέλη. Η πλειοψηφία των ομιλητών επιβεβαίωσε επίσης ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί θετική εξέλιξη και ότι το Κοινοβούλιο θα κάνει το καθήκον του μετά την επικύρωση της συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τόνισαν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αρκετός χρόνος για τους ευρωβουλευτές στην ΕΕ αλλά και στο HB για να εξετάσουν τη συμφωνία.

Οι περισσότεροι ομιλητές από αυτούς που αναφέρθηκαν στο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ ζήτησαν από το Συμβούλιο να διαθέσει επαρκείς πόρους για τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει το Κοινοβούλιο και η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Όσον αφορά τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν την αποτυχία επίτευξης ομοφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά την ευρύτατη στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση στην ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα.

Στην κατακλείδα των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος Tusk είπε ότι, βάσει «όσων άκουσε σε αυτή τη συζήτηση» δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι πρέπει να παρθεί απόφαση για το αίτημα παράτασης εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου με τη δέουσα σοβαρότητα».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.