
To σκηνικό αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών παγκοσμίως φαίνεται να αλλάζει άρδην ελέω της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, που δημιουργούν νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο.
Αυτά ήταν μόνο ορισμένα από τα ευρήματα που προέκυψαν από την ετήσια έκθεση του World Economic Forum αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των παγκόσμιων οικονομιών. Να σημειωθεί ότι, για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, το World Economic Forum χρησιμοποιεί τις συνιστώσες της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες επιδρούν περισσότερο στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και σε αυτές περιλαμβάνονται η καινοτομία, η επιχειρηματική κουλτούρα και η ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούνται 98 δείκτες, με κλίμακα αξιολόγησης από το 0 έως το 100, κατηγοριοποιημένοι σε 12 πυλώνες για την ενδελεχή καταγραφή της ανταγωνιστικότητας 141 οικονομιών παγκοσμίως, οι οποίες καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, το World Economic Forum κατέληξε στο ότι το μέσο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας «άγγιξε» το 60,7, ενώ η οικονομία της Σιγκαπούρης αναδείχθηκε η κορυφαία σε όρους ανταγωνιστικότητας με σκορ 84,8/100. Μάλιστα, η σιγκαπουριανή οικονομία βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς πέραν δύο και είναι πρώτη σε θέματα υποδομών, υγείας και εργασίας. Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του Τύπου, βρίσκεται στην 124η θέση στο δείγμα των 141 οικονομιών παγκοσμίως.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η αμερικανική οικονομία, η οποία εκθρονίστηκε από την πρώτη θέση που κατείχε πέρυσι. Το Χονγκ Κονγκ αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2018 και βρέθηκε στην τρίτη θέση των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, καθώς κατέλαβε την πρώτη θέση σε τέσσερις πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας.
Ανοδικά κινήθηκε και η οικονομία της Ολλανδίας, η οποία ξεπέρασε την αντίστοιχη της Γερμανίας και έγινε η πιο ανταγωνιστική οικονομία της Ευρώπης και η 4η πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως. Η Ελβετία υποχώρησε μία θέση, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην κατάταξη με τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου, ενώ στους τομείς της δημοσίας υγείας και των δεξιοτήτων καταλαμβάνει την 5η και την 1η θέση αντίστοιχα.
Την 6η και 7η θέση καταλαμβάνουν η ιαπωνική και η γερμανική οικονομία. Η Σουηδία βρίσκεται στην 4η θέση των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών της Ευρώπης και στην 8η παγκοσμίως, ενώ την δεκάδα κλείνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η δραστηριότητα στα διαλυτήρια της Τουρκίας είναι έντονη τους τελευταίους μήνες, και από αυτή δεν λείπουν επίμαχα περιστατικά. Σημειώνεται ότι πρόσφατα πυρκαγιά ξέσπασε σε…
Μια σημαντική επέκταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς, στο Λος Άντζελες. Ειδικότερα, η International Transportation Service (ITS) ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης…
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται εκ νέου με μικρές απώλειες. Ειδικότερα, βάσει…
Το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε την Παρασκευή 18 Ιουλίου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιτυγχάνοντας ένα ισχυρό πλήγμα…
Καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την επιτάχυνση της αποανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, το LNG κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μεταβατικό καύσιμο για…
Η ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων φαίνεται πως βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της Μόσχας, καθώς τα ναυπηγεία της Ρωσίας εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την…
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ