Η θέση των oil majors για την «πράσινη» στροφή της ναυτιλίας

Η θέση των oil majors για την «πράσινη» στροφή της ναυτιλίας

316
Η θέση των oil majors για την «πράσινη» στροφή της ναυτιλίας

Ένας από τους σημαντικότερους oil majors του κόσμου, η Shell, καλεί τους νομοθέτες της ναυτιλίας να εξετάσουν επί ίσοις όροις την προοπτική των εναλλακτικών λύσεων έναντι των ορυκτών καυσίμων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συζήτηση του ΙΜΟ με κύριο θέμα τα εναλλακτικά καύσιμα, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, η δρ Alexandra Ebbinghaus, Μaritime Strategic Project Leader της Shell, τόνισε ότι οι πολιτικές που προωθούν τις μηδενικές εκπομπές είναι ζωτικής σημασίας για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Αναφορικά με τον στόχο της μείωσης των GHG εκπομπών κατά 50% έως το 2050 από τη ναυτιλία, η κ. Ebbinghaus ανέφερε ότι ρεαλιστικές επιλογές αποτελούν η χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας καθώς και η στροφή σε καύσιμα με μικρή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως το LNG και τα βιοκαύσιμα. Η ίδια πρόσθεσε, στο πλαίσιο αυτό, ότι τα καύσιμα μηδενικής περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι απαραίτητα, καθώς τα προαναφερθέντα μέτρα δεν είναι αρκετά, και συμπλήρωσε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστεί για την ανάπτυξη τεχνολογίας απαραίτητης για την παραγωγή τέτοιων καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΙΜΟ, Κίτακ Λιμ, τόνισε ότι για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη η γενναία χρηματοδότηση στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης.

Φωτό: Marcos Marcos Mark/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.