Συνάντηση Μόντι-Τζινπίνγκ προς άμβλυνση των διαφορών

Συνάντηση Μόντι-Τζινπίνγκ προς άμβλυνση των διαφορών

51
Συνάντηση Μόντι-Τζινπίνγκ προς άμβλυνση των διαφορών

Κίνα και Ινδία επιδιώκουν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους, σε μια απόπειρα υλοποίησης ενός «win-win» σχεδίου.

Σε άρθρο του Asia Times αναφέρεται ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής το περασμένο Σαββατοκύριακο, ώστε να γίνει επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών, θέτοντας τις βάσεις για μια «νέα εποχή».

Αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης σημείωσε πρόσφατα ότι η χώρα του θα επιθυμούσε μια συμμαχία με τις ΗΠΑ, ωστόσο οφείλει να προστατεύσει πρώτα και κύρια τα συμφέροντά της, κάνοντας έμμεση αναφορά στην κριτική που ασκήθηκε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στη συνάντηση Μόντι-Τζινπίνγκ. Επιπλέον, το Δελχί διατηρεί αμφιβολίες για τα «αθώα» κίνητρα εκ μέρους των ΗΠΑ για προσέγγιση με την Ινδία, εάν και κατά πόσο αυτή οφείλεται και στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Ινδία, προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην «κινεζική απειλή». Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ινδίας θα σήμαινε αυτόματα ότι η χώρα θα ξόδευε σημαντικά ποσά στην άμυνά της και όχι στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, η οποία μάλιστα περιορίστηκε στο 5% φέτος από 7% το 2018.

Η Κίνα δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή εκ μέρους της Ινδίας, ωστόσο η σχετική απροθυμία των «δυτικών χωρών» για διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων ωθεί το Δελχί σε συνεργασία με το «κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.