«Βουτιά» για την εμπιστοσύνη στη ναυτιλία

«Βουτιά» για την εμπιστοσύνη στη ναυτιλία

384
«Βουτιά» για την εμπιστοσύνη στη ναυτιλία

Η εμπιστοσύνη στη ναυτιλιακή βιομηχανία μειώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες στα χαμηλά δυόμισι ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από μελέτη του διεθνούς οίκου BDO.

Επισημαίνεται ότι η ερευνητική ομάδα, στην προσπάθειά της για πιο ασφαλή συμπεράσματα, χρησιμοποιεί έναν δείκτη εμπιστοσύνης στη ναυτιλία σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να βαθμολογήσουν ευρύτερα τον κλάδο από 0 έως 10, αξιολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα, το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 5,8/10, όταν το προηγούμενο τρίμηνο, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, ο αντίστοιχος αριθμός κινήθηκε στο 6,1.

Το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης καταγράφηκε μεταξύ των ναυλωτών, καθώς από το 6,2 άγγιξε το 7. Η εμπιστοσύνη πλοιοκτητών και managers στον κλάδο της ναυτιλίας αυξήθηκε οριακά, από το 6,3 στο 6,4 και από το 5,8 στο 5,9 αντίστοιχα. Αντίθετα, μείωση της εμπιστοσύνης στη ναυτιλία καταγράφηκε κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο από πλευράς ναυλομεσιτών, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στο 5,1.

Το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στην Ασία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, όταν και πρωτοεκπονήθηκε η έρευνα, αγγίζοντας το 6,8, ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε από το 6,1 στο 5,7.

Παράλληλα, το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης, όσον αφορά το ενδεχόμενο επενδύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο κατά τους επόμενους 12 μήνες, κινήθηκε οριακά ψηλότερα, στο 5,5 έναντι 5,4 το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπροσθέτως, το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι αναμένουν υψηλότερα επίπεδα ναύλων στην αγορά των δεξαμενόπλοιων υποχώρησε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, στο 43%. Για την αγορά των bulk carriers το αντίστοιχο ποσοστό επίσης μειώθηκε από το 48% στο 39%, ενώ σημαντική μείωση σημείωσαν και οι προσδοκίες για την αγορά των containerships, καθώς μόλις το 19% των συμμετεχόντων βλέπει αύξηση στο προσεχές μέλλον.

Τέλος, στην τριμηνιαία έρευνα τονίζεται ότι οι εμπορικοί πόλεμοι και το επερχόμενο Brexit υπήρξαν οι κυριότερες συνιστώσες για τη σημαντική μείωση του επιπέδου εμπιστοσύνης στη ναυτιλία.

Φωτό: Stephen Morrison/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.