Ρωσική συνδρομή στην έλλειψη πετρελαίου της Κούβας

Ρωσική συνδρομή στην έλλειψη πετρελαίου της Κούβας

162
Ρωσική συνδρομή στην έλλειψη πετρελαίου της Κούβας

«Η Ρωσία θα βρει τρόπους να συνδράμει την Κούβα στην εξεύρεση πετρελαίου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Dmitry Medvedev σε συνέντευξή του με αφορμή την επίσκεψη του στη χώρα της Καραϊβικής. Παράλληλα, ο Ρώσος πολιτικός εγκαινίασε την πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα πετρελαίου «Μπόκα ντε Χαρούκο» της Κούβας, όπου συνεργάζονται η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Zaroubezneft και η κουβανική Cupet.

Ένας στολίσκος με πετρέλαιο εστάλη από τη Βενεζουέλα στην Κούβα, όμως η υποστήριξη από τη στενή σύμμαχο της Αβάνας δεν φαίνεται να είναι ικανή να λύσει την έλλειψη καυσίμων που αντιμετωπίζει η Κούβα εδώ και ένα μήνα.

Ο Dmitry Medvedev ερωτώμενος κατά πόσον θα μπορούσε να στείλει η Ρωσία πλοία φορτωμένα με πετρέλαιο στην Κούβα απάντησε ότι «θα βρούμε άλλους τρόπους να βοηθήσουμε την Κούβα να αποκτήσει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου».

Η Αβάνα προειδοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι τα αποθέματα καυσίμων αρκούσαν ως το τέλος του μήνα, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τις ΗΠΑ λόγω της υποστήριξης της Κούβας στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου της Κούβας καλύπτει το 40% της ζήτησης και οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από τη γειτονική Βενεζουέλα με αντάλλαγμα την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Εκτιμήσεις για το κοίτασμα «Μπόκα ντε Χαρούκο» υπολογίζουν ότι τα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος φθάνουν τα 3,7 δισεκατομμύρια τόνους. Ο επικεφαλής της Zaroubezneft Σεργκέι Κουντριάσοφ δήλωσε ότι στην περίπτωση που υλοποιηθούν όλα τα σχέδια εξόρυξης στο εν λόγω κοίτασμα, θα γίνει δυνατόν να καλυφθεί ολόκληρη η ζήτηση σε πετρέλαιο της Κούβας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.