Η ηλεκτρική αεροπλοΐα και το σκανδιναβικό μοντέλο

Η ηλεκτρική αεροπλοΐα και το σκανδιναβικό μοντέλο

115
Η ηλεκτρική αεροπλοΐα και το σκανδιναβικό μοντέλο

Το Σκανδιναβικό Δίκτυο για την Ηλεκτρική Αεροπλοΐα (ΝΕΑ) ξεκινά μία πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αεροσκαφών. Η πλατφόρμα η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Nordic Innovation, έναν οργανισμό υπό την αιγίδα του συμβουλίου υπουργών της Σκανδιναβικής.

Το δίκτυο ΝΕΑ που αποτελείται από 11 μέλη-αεροπορικές εταιρείες (Air Greenland, Avinor, Braathens Regional Airlines, El-fly AS, Finnair, Heart Aerospace, Iceland Air, NISA (Nordic Innovation Sustainable Aviation), RISE, SAS and Swedavia), διοργανώνει εκδηλώσεις και workshops προώθησης της τεχνογνωσίας και της συνεργασίας μεταξύ των μελών της.

Τέσσερις είναι οι κύριοι κλάδοι, για τους οποίους θέτει καθαρούς στόχους το ΝΕΑ για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αεροπλάνων: η τυποποίηση των αναγκαίων υποδομών για τα ηλεκτρικά αεροπλάνα, η δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων για τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών, η ανάπτυξη τεχνολογίας για τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της Σκανδιναβίας και τέλος, η δημιουργία μιας πλατφόρμας για ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες.

Στέλεχος της SAS ανέφερε ότι «η μετάβαση σε βιώσιμες αερομεταφορές αποτελεί σημείο θέμα επιβίωσης για την αεροπορική βιομηχανία. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες εταιρείες προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την εμπορική χρήση των ηλεκτρικών αεροπλάνων και για αυτό συνεργαζόμαστε ήδη, μεταξύ άλλων, με την Airbus».

Φωτό: Daniel De Ciantis/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.