27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

113
27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Πανέμορφα τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί, πλούσια ναυτική παράδοση, χρυσές παραλίες, γραφικά χωριά, μεσογειακή κουζίνα: πρόκειται για την ελληνική ενδοχώρα και τα νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, τα οποία γίνονται άξιοι πρεσβευτές του μοναδικού ελληνικού χρώματος.

Πίσω όμως από αυτό το ειδυλλιακό τοπίο κρύβονται και κάποιες σκοτεινές πτυχές. Το 2019, οδεύοντας πλέον προς το τέλος του, αποτέλεσε έτος προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Η αγορά της Τουρκίας, που ύστερα από τρία «χλιαρά» χρόνια φαίνεται να βρίσκει ξανά τα πατήματά της, καθώς και οι αγορές χωρών της νότιας Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο, έχουν να επιδείξουν εξίσου ενδιαφέροντα τουριστικά θέλγητρα με ανταγωνιστικές τιμές.

O τουρισμός παραμένει αναμφισβήτητα ένα από τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, τα διαδοχικά ρεκόρ των αφίξεων τα τελευταία χρόνια δεν συνοδεύονται από την αντίστοιχη αύξηση της μέσης δαπάνης, γεγονός που θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Παράλληλα, το επερχόμενο Brexit και η πρόσφατη κατάρρευση της Thomas Cook αλλάζουν ριζικά τα μέχρι πρότινος δεδομένα, απομακρύνοντας τους Βρετανούς τουρίστες, που αποτελούν, μαζί με τους Γερμανούς, το σημαντικότερο τουριστικό κοινό της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί από 25 εκατομμύρια τη δεκαετία του 1950 σε σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια σήμερα. Ομοίως, τα έσοδα από τουριστικούς προορισμούς από όλο τον κόσμο αυξήθηκαν από 2 δισεκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία του 1950 σε 1.260 τρισεκατομμύρια το 2015. Ο κλάδος συνεισφέρει επίσης περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 1 στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ελεύθερη από τις 17.00 έως τις 22.00, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ διοργανώνουν εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος από τις 17.00 έως τις 20.00.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.